Lördag den 31 augusti 2013

Fick denna kommentar av nya kollegan Patrizio igår, innan han gick för dagen:
 
"You work a lot - but you also sing a lot"
 
Sammanfattar den dagen och livet rätt bra tycker jag. Hade jag bara haft en bobajuice i handen så hade jag varit snudd på lycklig där och då.
 
Sov. I tolv timmar.
 
Vaknade en bit in på lördagen och har haft en alldeles ledig dag. Ljuvligt. Har levt i symbios med kaffebryggaren som producerat kopp efter kopp, har andats på balkongen och vickat på tårna. Haft ett långt tvättpass, låtit bli att köpa GT av grannungarna och ätit kalkon i dillsås. Lyssnat på Säkerts "Isarna" på repeat. Fortfarande så fantastisk text. Och så har jag messat Lillebror:
 
"Om bakhuvudet krossas, kan det då rinna blod ur näsa och öron, eller är det vid inre blödning?"
 
Han svarade med fakta och med att skicka en ruggig bild, och min hittepålusta tog ny fart. Även om sagan jag skriver är påhittad så vill jag gärna att det medicinska ska stämma.
 
Isarna, Annika Norlin:
 
Vi går på skaren över isen
Som brast under dig när du var fem
Vi går mot  ljusa tider, säger de
Men vi längtar mest hem
Det finns en sorglig  lycka
I att aldrig mer vara ett med de
Som vet precis vem du är
 
Jag vet inte riktigt hur hon vill att man ska känna, men jag blir glad av den!
 

Torsdag den 29 augusti 2013

Föreslog en teamfrukost, så dagen startade tidigt på Gothia Towers med utsikt över ett morgontrångt Korsvägen. Dagen som alltså inleddes med prinskorv gick via en drickyoghurt och slutade sedan först tolv timmar senare. Mnfnghphfmnngh. Mest konsonanter. Kompis, det går bra nu.
 
Suzana köpte med sig varsin bobajuice till vårt eftermiddagsmöte, en mix av bl a tapioka och aloe vera genom ett tjockt sugrör. Helt sjukt, jag lämnade rummet i några minuter för att hämta telefon och några papper och lyckades på den korta tiden _sakna_ juicen. Det måste vara knark.
 
Gick via Sannegårdshamnen hem; där doftade tätt hav.

Onsdag den 28 augusti 2013

Ibland slår de där dagarna till. Dagar när man springer mellan möten, när man får en fråga varje gång man möts i korridoren och hinner svara innan man passerat varandra. När det ständigt är någon som knackar på ens dörr medan telefonen ringer, medan mailen fylls på för varje minut och när det känns som en seger att ha bara ha olästa mail tre dagar bakåt i tiden. När det blir lugnt först vid halv fem och man kan börja se över vad det egentligen var man hade tänkt jobba med under dagen, när man trycker inte en utan tre gånger på Selectaknapparna innan man känner sig redo att gräva ned sig i kvällsjobbet.

 

De dagarna, när det känns så, då är det smått fantastiskt att hitta en låda spaghetti längst in i kylen, bortglömd och redo att värmas. Först några tuggor in kommer man på att de marinerade tomaterna den blandats med var bäst-före-imorgon när man köpte dem för säkert en vecka sedan, och inte mer än någon minut efter det blir allt luftburet: tallriken vippar, spaghettin och de JÄVLA tomaterna landar på textilier och man ångrar den extra olivoljan man i sista stund droppade på. Byxbenet blir oljigt på ingen tid alls, hur den bruna soffan egentligen mår törs man inte tänka på. Istället gör man en mental anteckning om att boka tvätt-tid, och att alltid äta vid bordet, alltid alltid.


Tisdag den 27 augusti 2013

En kollega blev utelåst från sin lägenhet imorse, och kom till jobbet i jeans och pyjamaströja. Jag hade min nyckel men kom till jobbet sovande, vaken på ytan bara. Det har ändå varit en ok programstart, det var snurrigare förra året, vi börjar kanske bli vana.
 
Sena kvällar, då när jag inte jobbar, vandrar jag runt på sensommarvarma gator med fin musik i öronen. Ser Eriksbergskranen på håll och går bland ekar. Eller så sitter jag på balkongen efter mörkrets inbrott, andas frisk nattluft och smider planer.

Söndag den 25 augusti 2013

Det är ju för att jag ska komma ihåg vad som händer om dagarna, vardagsgrejer, men det funkar dåligt just nu. En förkortad sammanfattning om varje veckodag, det borde ju inte vara så svårt, det här teflonminnet håller verkligen inte reda på stort och smått annars och så känns det en dag som att jag inte gjort något över huvud taget på ett helt år och det är då bloggen kommer in i bilden som facit.

 

Om torsdagen som gick minns jag bara det viktigaste: att jag träffade Jenny med det extra yviga hår, "Hellström goes hobbit" som hon själv uttryckte det, och drack vin på uteservering i sommarkvällen innan vi gick på sena bion: World War Z. Vi hade hört att man skulle betrakta filmen som en c-film med obegränsad budget, och jo, det är väl en rättvis beskrivning. En värdelös hustruroll som mest upprepade repliken "baby", och tramsigt tell-my-family-I-love-them i mitten och lite obegripliga motgångar, men samtidigt en het Brad och trovärdiga zombies. Två av fem vrålapor i betyg, rätt generöst.

 

På fredagkvällen rullade Björklundsfamiljen in i stan, det vankades gråtande barn och tacobuffé och lite senare vinsipp på balkongen och kaffe medan Tova fnittrande ville ramla i soffan om och om igen. Hon berättade att det bor en jättestor groda på min balkong, som vill äta upp mig. Hade jag ingen aning om. Dessutom ville hon med längtan i rösten låna sin pappas kropp, det var lite oklart vad hon skulle göra med den, och så något om att köpa syskon på Buttericks; treåringar är lite trotsiga men samtidigt väldigt underhållande att lyssna till. Till sist somnade alla ungefär där det var tänkt.

 

Bageribrödsfrukost förstås, peka på burksamlande skäggvrak från balkongen och så vandra runt på stan i sommarsolen. Barnen somnade, vi gick runt i butiker och hamnade på en cafélunch som dominerades av trögflytandemangosmoothies. Tova grät för att hon inte fick klättra som hon ville, Erik kastade pannkakor på golvet under glada rop och så vinkade jag av familjen som tog båten vidare till Danmark. Kom hem till ett klibbigt hem, uppskattade lugnet men saknade de små fötterna redan en timme senare. Ringde mamma och uttryckte min beundran för att hon jonglerade två ungar så bra där under 80-talet, jag anar redan nu att jag inte är en förälder med tålamod men om det någon gång skulle hända så märker jag väl hur det blir.

 

Och det senaste; tack ladies, tack Ritz-killen, tack sensommarvärme - skakas och blandas till en fyratimmarsbrunch denna söndag. Kanske hittade jag idag tillbaka till lite av februaripeppen, vi får se om jag släpper sargen, i så fall är det deras förtjänst. Moffade in så mycket vi kunde av lax, pajer, ostar och sillar idag så middagen blev naturligt iskaffe och ett plommon. Sett över dagen jämnar det ut sig.

 

I övrigt fanns det år 2006 planer på en Wentworthtavla, nu när han är på kartan igen kanske den skulle bli av. Och så laddas för skolstart, vissa med att köpa pennskrin, jag med att skaffa yoghurt och smörgåspålägg. Hej skrivbordsluncher.


Onsdag den 21 augusti 2013

Arbetet i sig är väl inte alltid glass och ballonger - som överallt annanstans kan det ibland kännas som att simma motströms och vara kreativt på helt fel sätt - men kollegorna, de är guldkantade. På toaletten sitter en lapp om zombiesmitta, och den här sattes nyligen upp på vår anslagstavla. Gillar så jag går sönder.
 
 
 

Tisdag den 20 augusti 2013

Gav pastan en stöt i mikron och gick sedan ned på bryggan och åt lunch, i sällskap av Anneli och Rebecca. Solen som studsar mot älven är fortfarande varm, snudd på het om molnen samarbetar och lämnar luckor. Sommar i minst en månad till, tänker jag.

Måndag den 19 augusti 2013

Jag brukar aldrig ge pengar till de som står runt om i stan och skramlar med mynt i pappmuggar, men den här mannen fick ur sig det bästa pirat-arrgh jag hört och hade lysande blå ögon, så jag vände tillbaka. Hittade några kronor i botten på väskan och släppte ned dem i muggen.
 
"Varsågod", sa jag.
"Abu Dhabi", svarade piraten.
 
Undrar var han sover inatt.

Söndag den 18 augusti 2013

Inte mycket som funkat den här veckan, i fredags fick jag göra en utryckning till Lindholmen trots att det är en Johannebergsdag, jag borde förstås ha vant mig men det kändes ändå som att simma motströms hela dagen. Jobbade till halv sju och kunde för mitt liv inte tänka mig att ställa mig i regnet vid Götaplatsen och se Våroffer följt av Petra Marklund, de programpunkter som lockat, utan åkte hem istället.

 

Tog revansch igår, med hela tolv timmars kalasande. Tog en förmiddagskaffe med Åsa som var i stan för att döma agility, tält och festplatser var på väg upp där vi vandrade runt i pre-festival. Resten av dagen staplades lite av varje på vartannat: jag såg utställningen Ond Design på Röhsska, och hann se lite av agilitytävlingen i Trädgårdsföreningen. Faktiskt mycket roligare att se på än jag hade trott, men varför hette så många hundar Soda? Åt churros från en vagn och spanade på folk sittande i gräset. Gick den guidade vandringen Vi Är Romer på Stadsmuséet, riktigt bra. Lite Frapino på det och så fotoutsällningen om Kristian Gidlund på Galleri Thomassen vid Vasaparken. Kändes märkligt att komma ut i sol efter den. Tog vägen om Götaplatsen men hamnade snart i kön för filmbiljetter, köpte Vi Läser som underhållning medan jag väntade. Och så till sist alltså, film: We Steal Secrets - The Story of Wikileaks. Gillade den skarpt. Halvvägs in i filmen står man helt på Julians sida men så händer något, och när eftertexterna rullar inser man att den enda hjälten är Manning.

 

Idag är regnet tillbaka. En bra söndag startar som denna; med ProViva Persika i soffan, och slutar med skär champagne tillsammans med Rambergsgänget. Det var läge att skåla in hösten. Vi kommer alla att befinna oss i samma stad, vilket inte varit givet, och vi har planer.

 
 

Hisingen Island

 

Vandrade hem under stjärnhimlen, med Coldplay i öronen, och kände mig lite oövervinnerlig.


Torsdag den 15 augusti 2013

Hade planer, men orkade nästan inget efter jobbet. Såg Malins kör tävla (och vinna!) i sång på Kronhusgården, det var allt. Hade gärna sett Teater Smuts (namnet!) i Bältesspännarparken men det är inte förrän kl 22 och jag är som sagt en smula utmattad idag. Nu sitter jag med en laptop på magen och jobbar lite istället, oklart hur det var ett alternativ.
 
Blev uppringd av en jurist idag för att prata arvoden för bilder, ville skaffa mig ett hum om marknaden. På hennes stockholmska lät korr-vända och korv-ända precis likadant. Hon rekommenderade två.

Onsdag den 14 augusti 2013

Kickstartade dagen med att åka morgontidig båt över älven och äta frukost i Linné. Tvingades lämna Hanna & Sanna vid bordet efter en dryg timme, kontoret på ön kallade men det var svårt att slita sig. Möten, svara på mail, planera terminsstart. Lämnade jobbet först halv sju och åkte in till Kulturkalaset.
 
Sjukt mycket folk på Kungstorget! Kanske var det Kodjo om lockade, han och några stand up-kollegor höll igång på scenen. Jag köade länge för fish&chips från en röd dubbeldäckare upställd vid vallgraven, men det var det värt. Träffade på Sanna, Marit och Anso, men inte kollegan Rebecca och hennes Mats. Mobilnätet gick ned så det var stört omöjligt att skicka sms eller ringa. Lyssnade på Kodjo, gick sedan upp till Götaplatsen och Göteborg Wind Orchestra som gav musikallåtar. Gick förbi Bio Roy, insåg att det fanns biljetter kvar i dörren till filmen jag ville se, så jag slank in. The Iceman, om mördaren Kuklinski. Helt ok film, en strålande Michael Shannon i huvudrollen men lite halvdant manus. Vandrade nedåt Avenyn när det blivit sen kväll och filmen var slut, och hörde samtidigt Darin dra igång publiken i en allsång under Astrologen.
 
Ännu en kulturkväll alltså. Man kan inte få för många.
 

Tisdag den 14 augusti 2013

Kulturkalaset har attackerat stadens allmäna utrymmen och torg med full kraft, älskar konceptet och ämnar se så mycket jag bara orkar. Idag mötte jag upp med Jenny och Maria och åt festivalmat på Kungstorgets uteservering medan vi lyssnade till först Maia Hirasawa, sedan Hästpojken. Jennys kommentar: "Jag kan inte så mycket om Hästmannen".
 
Under tiden drog molnen in på ett nästan Disneyliknande vis, sådär fluffiga och kontrastrika att det känns påhittat. Många vände sina iPhones mot himlen och tog bilder. Medan det tjocknade där uppe så började det även blixtra, det stal lite av showen från scenen kan man säga.
 
Hade sedan tankar på utebion på Kronhusgården, men det var för kallt, och jag var lite för trött, den skulle inte vara klar förrän efter midnatt. Får hyra The Place Beyond the Pines någon gång.
 
Tog oss upp till Götaplatsen istället och operan Ca Ira, framförd av Göteborgs Symfoniker och ett gäng löjligt imponerande operasångare. Vilka röster, vi stod framför storbildsskärmen och myste. Under tiden vällde molnen fortsatt in, nästan samma apokalypsstämning som när gatorna stängdes av under nyåret i Sydney, och folk vinglade fram rusiga medan luften var full av fyrvekerier och rök. Vi fick rapporter om hagelstorm över Näset, och vid tiotiden vågade jag inte vara kvar längre utan hastade mot bussen för att komma hem innan regnet.
 
Blev stående länge först på hållplatsen, sedan på min innergård och till sist på balkongen. Ovanför mig var himlen klar, och stjärnorna lyste starkare än jag sett dem på länge. Runt om längs hela horisonten tornade ovädret upp sig, och under tystnad blixtrade det gång på gång. Sommarens absolut mest fascinerande väderlek.
 
Sitter i sängen nu, håret är nytvättat och blött, radion spelar Mando Diao. Jag väntar fortfarande på regnet, men nu hör jag åskan.

Måndag den 12 augusti 2013

En riktigt trevlig måndag, kollegorna återvänder en efter en och snacket i korridorerna är något att längta till.
 
Lunchlådan plockades från jobbets frys, den gjordes till en junidag när jag hade ont om tid kvällen innan (korv och makaroner) men så hann jag trots allt aldrig äta den. Två månader i frys gör inte korv bättre, men jag täckte med ruccola och tomat och det såg åtminstone fint ut på håll.
 
Gick förbi Burger King efter jobbet, gav pommes frites till en hungrig kaja och tog burgaren med hem till balkongen medan himlen gick från molntjock till klarblå till regngrå på det där obegripligt snabba viset som hör västkusten till. Stark sol i ögonen samtidigt som åskan mullrade på avstånd, och så lite duggregn på det. Balkongen över är ett bra skydd så jag satt kvar och läste en bortglömd GP och hade det rätt bra.
 
Kvällens projekt: plantera om de tio orkidéerna. Det gäller att inte ta ut sig. En blommar, en knoppas, de övriga åtta ser dystra ut men jag har ändå gott hopp om att de ska ta sig med lite ny bark.
 
Blev aldrig mitt vanliga jag igår så därför känns allt lite extra bra idag när saltbalanserna är återställda. Halvsov mig igenom hela gårdagen, så det var omöjligt att somna inatt. Slog på en thriller som var slut vid tretiden, Selectakaffet är det som har hållit mig upprätt och leende idag men jag känner att det börjar ebba ut nu.

Söndag den 11 augusti 2013

Det var skakigt väder hela lördagen, regnet kom i starka skurar och blåsten låg på från havet, men inget kunde stoppa grillfesten på Rambergsvägen. Mikael och Sanna bjöd på hemmaburgare, i hembakade bröd, Hanna och jag bidrog med coleslaw och mangosalsa, och så hade festhuset ställt fram grönsaker, dressing, inplastad ost; allt det där som ska finnas på en burgare av rang. Ett drinkbord var uppdukat, förra årets partytält utbytta mot nya. Där satt vi och drack isfria Orbatjovs och Nicke Nyfiken och hade det sådär fint som man kan ha det en sommarkväll med tjugo Göteborgare och någon enstaka Haparandabo.

 

"Nu kommer det!" ropade plötsligt Anders och Mikael, som sett regnet komma uppför backen, och vi kunde höra det i lövskogen bakom innan det nådde fram. Hann precis dra in stolarna under tälttaket innan sommarens häftigaste regn brakade loss. Sprang mellan porten och festplatsen och försökte rädda gäster och glas undan vätan men det var hopplöst, på bara någon minut var asfalten en vattenpöl. Ena tältet kollapsade, och allt blev vattenfyllt på ingen tid alls.

 

Vi var redan dyngsura så det var lika bra att fortsätta röja där i regnet, packa ihop allt och skicka in det som kunde räddas i köket där ett diskgäng stod. Kände mig som en stadsscout när jag efteråt kunde ta upp torra strumpor ur väskan, hade slängt ned dem det sista jag gjorde. Resten fick torka med hjälp av kroppsvärme och sangria.

 

Framåt morgonen gick vi ut på gården igen, det skulle vara lägenhetsvisning i huset några timmar senare och det skulle helst inte se ut som en katastrofplats. En av festarna var en portugis med skön, ironisk humor, kraftig bytning och hemsnickrade meningar. Medan jag satt på huk och plockade glas på gården efter en bålskål som gått i kras stod han med en öl i handen och tittade på: "Om du inte bryr dig om barnen imorgon skär sig när de leker, då du kan gå in nu" och "Nu förstår jag varför du fick komma, det inte bara var för de torra strumporna, det är något lite extra över dig. Men det tog tid att se."

 

Blev stående med Luis och Mike nedanför Ramberget, taxistrul, och att ta spårvagn var tydligen inte att tänka på. Luis pratade om Tvärtom-Bridge, vilket tydligen var Älvsborgsbron. Till sist kunde vi gå åt tre olika håll och jag var inte hemma förrän vid sextiden imorse. En kul helnattare, men gudars skymning vad jag känt mig utmattad idag. Vi skulle ha käkat frukost med Hanna imorse innan hon gick till jobbet, jag och Sanna, men vi avblåste det när det bara var sex timmar kvar och festen fortfarande pågick.

 

Jag tog en enda bild under kvällen. En dålig. Den här.

 

 

Fredag den 9 augusti 2013

Waaay Out West! I år utan biljett, det kändes för dyrt och spellistan har inte lockat tillräckligt, men man kan ju alltid hänga utanför området. Jag, Hanna och Sanna satte oss på filt bland förfestarna och i en mix av rosévin, druvor och vitlöksost hade vi en skön kväll. Håkan Hellström gick upp på Flamingoscenen 19:40, och ljudet studsade fint mot älgberget och bort till oss. Någon delade ut glass, så vi fick prova Ben&Jerrys nya äppelpajsbägare. Gott, lite konstigt kanske, pajskalsbitar infrusna i glass blir aldrig särskilt crunchiga oavsett vad det står på förpackningen. Dessutom hade vi återigen första parkett på ett drama; två poliser kom släpande på en kille som tjöt högt, han verkade ha ont i ett ben och ville inte alls samarbeta genom att röra på fötterna. Något knas hade han ju varit inblandad i, man blir inte satt i handfängsel helt utan vidare. Så småningom kom en piketbuss med sex poliser i och han kördes iväg, fortfarande illvrålandes. En polare till honom fick på något mystiskt vis också skjuts hem i samma piket, medan polare #3 fick finna sig i att få ölen uthälld och att lomma iväg ensam. The draaama...
 
Himla trevligt som sagt, i några timmar. Sedan gick solen ned, det blev kallt och polisens piketbuss hade sedan länge åkt. Spårvagn hem till Hisingen, festligt det med.

Torsdag den 8 augusti 2013

Att det skulle ha blivit höst nu är det inte tal om, inte på långa vägar. September är fortfarande en sommarmånad, så jobbar vi i alla fall här i almadrakens bloggvärld. Även om sommaren alltså finns kvar så är semestern över, något som borde likna vardag har tagit vid och det kanske är dags att börja göra små minnesanteckningar här igen. Det är ju så den ska fungera, som en kom-ihåg-lapp, bloggen bryr sig inte lika mycket om att underhålla andra är jag rädd. Finns dessutom vissa tankar på att göra pappersdagbok av den istället och därmed släppa den mer fritt och samtidigt stängd för andra, men vi får se. Än så länge är det liansvingande i offentligheten som gäller.

 

Sanna har bett om en sammanfattning av sommaren, så jag får väl göra en sådan, men inte idag. Kan lugna er med att den har varit skön om än inte så rafflande. Skrivbordet stod kvar där jag lämnat det när jag återvände till jobbet för en vecka sedan, eller rättare sagt skrivborden, har ju tre kontor som jag alternerar mellan. Växter finns dock bara på det ena campuset, det är tillräckligt. Den lilla djungeln känns därför som en frizon de dagar jag är placerad där, det är lite lättare att andas bland spretiga blad än bland papper. Pärmar är dåliga luftfuktare. Djungeln hade klarat sig fint under sommaren, var bara lite frasig på sina ställen.

 

Igår tog jag spårvägstunneln från jobbet direkt till Korsvägen och såg Olle Ljungström på Liseberg, tillsammans med Sanna, Annso och Nicklas. Vi satt på uteserveringen, och även om baren och teknikertornet skymde det mesta av scenen där Olle ramlade omkring så hade vi första parkett när en kille upprepade gånger svimmade. Från det öldrickande barbordet, rakt ned i konstgräset. Kompisen fick väl lite panik och reste upp honom med en gång, och naturligtvis damp han i backen igen. Sedan kom två stabila kvinnor framspringande, de verkade ha koll på läget så vi slappnade av. Bad bara en diskplockare om vatten och att han skulle flagga in någon sjukvårdskunnig, vilket fick hela vaktstyrkan att rusa fram, sugna på en situation antar jag. Där slutade vår insats. Vi var med andra ord inte mycket att ha i den stunden, men andra petade i killen druvsocker och klappade på pannan, och till sist satt han där på en pall och verkade ok igen.

 

När vi gick från konserten såg vi fram emot morgondagens recension i GP för det här var inte någon fullträff, och mycket riktigt. Olle beskrevs ha pekat finger åt publiken, bjudit på vin och drullat runt. Själva drullandet gick han all-in på, och fick plåstras om efter ett fall. ”Fotbollsskada” sa gitarristen, och så blev det pausmusik en stund. En del låtar gjordes riktigt bra, andra låg mer åt det falskklingande hållet till och mellansnacken fick han inte alls att gå ihop, han tappade hela tiden tråden. Skulle t ex berätta hur många procent vatten jorden bestod av, men då hade han i den stunden helt glömt bort hur många procent det faktiskt var, inte ens en gissning kunde han få fram så den monologen föll ju lite platt. Trevlig kväll ändå, det var uppehåll och solnedgång och kanske bevittnade vi en historisk konsert; Olles sista.

 

All flextid från juni och juli har i små doser fått inleda månaden, idag tillbringade jag tre regniga förmiddagstimmar hos frisören, lyxigt så det förslår. Lång tid kan tyckas, det tyckte jag med, men det ligger spa-känsla i att bli schamponerad i en evighet. Lite klippt, lite slingad, och med några brunare partier. Sedan glömde jag helt av att jag skulle ta av flexen och jobbade en hel arbetsdag ändå, bara lite förskjuten då den inte började förrän vid lunch. Blir lätt uppslukad när jag sitter med behörighetsgranskning, det tär lite på energin men man tappar samtidigt uppfattning om tiden och plötsligt var det väldigt tyst i korridorerna, bara någon enstaka nattarbetade doktorand kvar.


RSS 2.0