Måndag den 29 april 2013

När man tar regnvåta promenader i nästan-natten, grubbliga och dystra där det tryggaste är luvans pälskant, då är Christina Kjellsons "Cirkus" bland det bästa som finns. Tack Erik för tipset en gång i tiden. En tacksam tanke även till Simon som går skift i sitt bageri och gör att det just nu doftar nygräddat på gatan och i trappuppgången.
 
Titta bara så fint:
Inga stora sensationer,
utom det vi faktiskt ser
Inga brustna illusioner
Inga löften om nå’t mer
Och du frågar om jag tror på
nå’t slags liv efter det här
Och jag tänker mig en cirkus
dit vi kommer som vi är

Torsdag den 25 april 2013

Tog mig en titt på den lagade tanden, och för att citera Kenny Starfighter: ischlo pischlo! Allt runt omkring ser misshandlat ut, men det läker snabbt hoppas jag. Tur att jag gillar gröt, och kräm. Lunchlasagnen slank också ned utan att behöva tuggas.
 
Mamma fyller år idag, hon vaknade upp på Yasuragi i Stockholm och när hon var åter i huset i skogen körde Lillebror hem sushi, vin och blomma till henne. Hade gärna firat med dem ikväll. Istället har jag suttit vid skrivbordet och jobbat ikapp, det var mitt eget påhitt det där med kontorskväll så det var svårt att protestera. Hela mitt lilla gäng på fyra satt kvar till halv åtta och betade av ärenden. Det var faktiskt rätt trevligt.
 
Småregnigt på hemvägen, men är det stegtävling så är det; kombinerade kollektivtrafik och gång. Över älven lät jag mig köras men både innan och efter traskade jag fram på smått trötta fötter.
 
Och nu är det fritid, den stund på dygnet när man förväntas göra sånt man känner för, och sånt man måste. Betala räkningar till exempel, och fundera över marknadsföring. Jag har förresten fått igenom min ansökan om namnskydd, så för vad det än nu är värt med dagens regler sett: Alma Drake är numera ett registrerat firmanamn och kan börja uträtta storverk! Eller, små verk.
 
 

Tisdag den 23 april 2013

Lagade en tand tidigare idag, som spontant tappat en bit av sig själv - det behövde fixas. Och alltså, den där metallkragen som sätts runt tanden... Det hjälpte inte att tandläkaren med lugn röst sade "Som en liten kakform" innan hon tog i från tårna och pressade den på plats. Jag har alltid för trångt mellan tänderna när en sådan ska tryckas dit, och det kräver fasta nypor. Det var ok, jag var bedövningsbesprutad, men nu känns det minst sagt ömt. Tröstshoppade på Åhlens, en fin randig matta till balkongen, och randiga dynor, det hjälpte för stunden. Middag blev en liter fläderdryck; jag kände inte för att tugga.
 
Stegtävlingen på jobbet är igång! Idag har det inte blivit så mycket promenerat, kommer bara precis över 10 000 steg, men imorgon är planen att inleda med morgonpromenad även om det ska regna. Jag bor nära, så det är ingen bedrift, men det skrapar ihop steg.
 

Söndag den 22 april 2013

Dagens tänkvärda ord, saxade från sidfoten i en students mailärende:
 
"Living by Gandhi, learning by Google"
 
D&IT kryllar av visdom. Och lite galenskap.

Söndag den 21 april 2013

En kalasgod paj det där, fredagspajen. Den åts upp ned till minsta smula.

 

Jag skulle egentligen har umgåtts med Lidqvists, men Elvis hade ögoninflammation så vi sköt på såpbubbleblåsandet ett tag. Jobbade sent i fredags kväll istället, och åkte sedan hem.

 

Tvättade. Bakade fondanter för första gången, gjorde bara ett par stycken men de var som väntat lite överskattade. Kanske gjorde jag fel, men det blev en muffins med kladdig mitt, smakade inte så mycket tyckte jag, trots att jag tryckte ned en marshmallow i några.

 

Tog mig i kragen och gjorde klart bilden som Hasse har önskat, den som ska illustrera en text som handlar om att vara plugghäst.

 

 

Lade om balkonggolvet, rensade under tröskeln och pressade dit golvplattor som inte riktigt ville passa. Förvånansvärt hur mycket som går att lösa med en knipstång och bestämda tramp. Nu ligger de på plats, om än lite snett på sina ställen. Det kommer aldrig att gå att lägga om det på samma sätt, så vinterförvaringen får ske på plats.

 

Planterade ruccola i en kruka, och avokadokärnan som legat på vänt ett tag. Får se om den blivit för torr för att ta sig. Surfade på balkongmöbler, börjar längta ut dit.

 

Fixade äntligen till badrumsskåpet som så länge fått stå ofärdigt. Nu har det glashyllor, och dörren är fastskruvad, och det är säkrat i väggen. Lite läskigt att borra i kakel tycker jag, så det var bra att det fungerade att fästa i fogen istället.

 

Har fått somligt gjort alltså, men mest har jag tagit det lugnt. Sovit djupt och länge. Sett om några favoritavsnitt av Lost, slappat med en bok på magen. Enormt skönt.


Torsdag den 18 april 2013

Fick dra upp luvan mot regnet och blåsten när jag klev utanför lägenheten och fick tydliga novembervibbar. Tio grader varmt i luften dock, så det var mer av ett vårregn från mörk himmel. Åt restauranglunch idag, torsdagar innebär soppa och pannkakor på Äran, helt oemotståndligt en sådan här dag.
 
Ikväll har jag bakat, och det liknade pannkaka det med. Provade ett nytt recept på citronpaj, fastnade med folien på den ena men känner jag mina kollegor rätt så är inte pajerna orörda i många minuter efter att de satt sig så det gör inget. Fredagar innebär fika på jobbet, och imorrn är det alltså min tur. Det doftar alldeles ljuvligt i lägenheten just nu!
 
 
 
 
 

Onsdag den 17 april 2013

Dagens viktigaste/trevligaste inslag: maratonfika efter jobbet med Malin & Maria. Alltid kul att träffa dem, jag hade köpt urfina gul- och rosarandiga tulpaner till Maria som fyllt år och det blev brioche och latte på Plågan. Hann med många samtalsämnen och skratt under de där tre timmarna. Bra bränsle för resten av veckan.

Tisdag den 16 april 2013

Tog Älvsnabben över vattnet på eftermiddagen för det årliga tandläkarbesöket i Masthugget. Att gå till tandläkaren är nog nästan det värsta jag vet, men jag lyckades hitta en väldigt gullig tandläkare när jag flyttade hit och vill aldrig byta; jag får i värsta fall återvända till västkusten en gång om året om jag skulle få för mig att flytta.
 
Obehagligt eller inte, nu skulle det göras. Jag var säker på att jag hade en urdålig tand i överkäken som behövde dras och säkert hål i någon av de andra, men jag kunde andas ut. Det har lossnat en bit hörntand som måste lappas, men inga hål, och inga allvarliga infektioner (man hinner inbilla sig så mycket de där dagarna innan tiden infaller...). Tillbaka nästa vecka för att få den fixad, och för att gräva i fickorna efter slantar: just nu har jag det sannerligen inte vidare fett trots att favoritlillebror bjöd mig på Stockholmsresan, på sushilunch och på frukost. Det verkar vara hål i de där fickorna.
 
Återvände till kontoret med samma båt, lagom tills de andra gick hem, och jobbade i några timmar till. Det är lugnt och skönt där på kvällarna. Mot slutet var jag ändå tvungen att ta till storsläggan för att hålla mig vaken, dvs trycka på knappen "Choklad" på Selectamaskinen. Det är i princip trögflytande socker rakt ned i koppen, det är gott för hjärtat och humöret det (nja).

Måndag den 15 april 2013

Gick helt upp i mitt dagdrömmande igår kväll, snurrade allt snabbare i min planering och släckte inte lampan förrän strax efter två på natten. Fyra timmar senare var det dags att gå upp igen och ta första morgonbåten över till Klippan. Alldeles ljummet i luften, men jag höll nästan på att blåsa av kajen. På andra sidan vattnet väntade Lillebror, han bjöd på hotellfrukost och pepptalk. Solglimt i vattnet på väg tillbaka uppströms och strax innan nio var jag på kontoret och arbetsdagen kunde börja.
 
Lika fin start som dagen fick, lika ledsam avslutning fick den. Väntar nu på presskonferensen om de explosioner som inträffade vid Boston Marathons målsnöre för en dryg timme sedan, det lutar åt illasinnade fingrar som byggt bomber, det är bedrövligt ställt med mänskligheten...

Söndag den 14 april 2013

Jag gillar att skriva listor över sånt som behöver göras, gillar det väldigt mycket faktiskt. Så mycket att jag alltid tar chansen att få skriva en oavsett hur obetydligt själva kom-ihåg det är. I vanliga fall finns därför en ToDo-pappersbit lagom till lördag morgon med stora ambitioner om att få mycket gjort. Lika vanligt är att det bara blir pannkaka av det, om ens det. En helg går lätt utan att jag kunnat bocka av något alls och därför har den där listan vuxit för varje vecka och är nu ohemult lång, plottrig och svårläst. Igår bestämde jag mig; dags att tackla den. För säkerhets skull lade jag till punkten "Se hyrfilmen" för att åtminstone kunna pricka av den; det här skulle minsann inte bli en overksam helg! Och det blev det inte heller.

 

Såg mycket riktigt filmen som legat ett tag på TV-bänken och väntat: Red State, läskigheter om pojkar tillfångatagna av en sekt. Skräckfilmer är en klar favoritgenre.

 

Trästolen som stått halvmålad har nu blivit helt svart förutom benen, vilket är medvetet. Det tog tre lager innan det blev snyggt och jag tror sitsen skulle behöva ännu ett.

 

Satte äntligen upp hyllan i köket, och spacklade igen hålen i sovrumsväggen. Snyggade till några skavanker i hallväggen också. Skrubbade badrummet rent och dammsög övriga lägenheten, lyssnade på P3 Dokumentär under tiden och hann med några program.

 

Skarven mellan vitt och grönt i sovrummet, som går i ett hörn, är numera spikrak (nåja) och de vita väggarna är inte lika fläckiga som innan. Köpte jord och planterade vita minipenséer i blomlådan på balkogen.

 

Jag har registrerat ett företagsnamn, det vill säga lämnat in en ansökan och väntar på att den ska behandlas, och jag har fixat lite med bloggen. De flesta förändringar blev till det sämre så jag tvingades återställa dem, men några småjuseringar har det ändå blivit. Enormt tidskrävande det där, en hög pixlar hit eller dit kan få den att se helt skev ut utan att man riktigt fattar vad som gick galet. Får nog ha bloggunderhåll någon timme varje vecka om det ska bli ordning på det.

 

Lånade böcker på biblioteket i fredags och har ägnat helgen åt att läsa dem: "Frilanshandboken" och "Bokföring och förenklat bokslut". Bra böcker båda två, öppnade mina ägon för somligt.

 

I ljuset av det deklararerade jag även, drog ut på det ovanligt länge i år och kan nu inte ens minnas vad det var jag skulle kolla upp. Något om förmånsbeskattning, men det får vara, nu är det gjort. Det här var sista gången det räckte med ett enkelt sms för att bekräfta de förtryckta uppgifterna, nästa år gör jag bokslut och även om det säkert bara handlar om ett par minusposter så kommer jag säkert att nojja en del över det, samtidigt som det faktiskt känns lite spännande. Just bokföring har aldrig tilltalat mig, förrän nu.

 

Har försiktigt börjat att skissa på ett visitkort, och på vad som kommer att kunna bli ett följebrev. Hann tvätta ett fönster också, innan regnet kom nu ikväll efter en solig dag.

 

Invigde gjutjärnsgrytan: det blev köttfärssås, inte så spännande kanske men gott! Det var minst ett år sedan jag gjorde det sist (enkel crepesfyllning räknas inte), har visst glömt bort att det finns. Vräkte i chiliflakes och lät den koka i 1½ timme, den blev en smula stark. Lite riven pecorino över, och en tuva spenat på toppen, fina grejer.

 

Nu ska jag sträcka ut mig på soffan och läsa om Twilight Eyes av Koontz. Tror jag var elva år första gången - minns den förstås som otäck...


Fredag den 12 april 2013

En oväntad semesterdag mitt i veckan är alltid välkommen. I onsdags gick jag direkt från jobbet till tåget och åkte upp till Stockholm. Blev upplockad av Yingis Khan (”Daniel” i vanligt tal) i nyservad bil, fick en sightseeing genom skymningsstaden och plockade upp sushi i Sundbyberg innan vi åkte hem till lyan. Började titta på en handfull filmer som alla var usla och fått lågvattenmarkeringar på IMDB. Till sist vände det när vi slog på Sinister – riktigt kuslig om ni frågar mig! Gillade många av inslagen i den skräckfilmen, The Ring berörde mig inte alls och Paranormal Activity har sina kvaliteter, men denna är en liten favorit faktiskt.

 

Somnade till Scrubs, vaknade till mobilen. Var ute i frosten redan halv sju, mötte upp Lillebror på hotellet vid Bantorget, åt frukost och tog sällskap till Norra Latin. Hade sedan nöjet att få höra Lillebror inleda AT-stämman med sitt föredrag, och det gick rent löjligt bra för honom. Helt rätt publik förstås, bara en massa AT-läkare som kunde relatera till det medicinska och till AT-läkaren själv på scenen, och jag förstod på snacket efteråt att de var nöjda. Pelle dök också upp, vars Västergård vi bodde på i höstas, förstås kul att få träffa honom igen. Roligt också att få se rävbröderna jag gjort till Anders i storformat, de passade fint in i föredraget men på så stor duk som det var i aulan måste jag justera några detaljer märkte jag.

 

Om nu någon missat det så är detta min fantastiska Lillstrumpa:

 

 
www.andrasidansodergard.se
 

Tisdag den 9 april 2013

Tiokaffet dracks på balkongen med utsikt över älven, och på eftermiddagen bjöd Emil på överbliven lic-tårta. Inte så pjåkig tisdag ändå. Fick förklara konceptet prinsesstårta för de utrikiska, kunde konstatera att svenskar är väldigt förtjusta i det av någon anledning.
 
Hemma i trapphuset doftade det vitlöksbröd när jag kom hem, helt oemotståndligt, så det bjöd det här hushållet på också. Nu sitter jag och väntar på att tvätten ska bli klar, med CBS 60 Minutes i bakgrunden och datorn i knät. Om jag sedan bara kan bestämma mig för vilket papper jag ska använda, tusch eller akvarell, så tror jag att jag ska göra klart Hasses beställning på en plugghäst.

Söndag den 7 april 2013

Gudars skymning. I år var åtminstone tre av provledarna svettigare än de som skrev högskoleprovet. Jag, Hanna och Sanna premiärade som provledare i varsin sal, samling 07:20 lördag morgon, vid 17 var vi klara. Då hade vi lotsat våra provdeltagare genom fem provpass, nojjat över legkoll och sortering, ätit lunchmackor stående, frenetiskt följt klockans sekundvisare och i slutet av dagen levererat välpackade kartonger. Hoppas vi. Jag vaknade varannan timme natten innan, drömde allt möjligt knas om provsalar som förvandlades till filminspelningar och var tämligen sliten redan innan dagen börjat. När det sedan var över var det omöjligt att hålla ögonen öppna. Tänkte att jag nog inte gör om det igen, sov som klubbad i tio timmar och tänkte när jag sedan vaknade nu på morgonen att det nog kan bli provledande till hösten igen. Om vi inte blivt svartlistade, jag ska fråga min kollega som jobbade med eftersorteringen.
 
Idag packade vi in oss fem stycken i Sannas och Pinnens nya bil och drog tll IKEA för att bränna provledarlönen redan innan den kommit. De andra var rätt blygsamma, men jag lyckades med bravur: inte mindre än tio golvplattepaket följde med hem. Trodde nästan att jag skulle få ta bussen hem men vi lyckades packa in både golv och växter och krukor tillsammans med originalpassagerarna och rullade synnerligen välastade därifrån. Stannade på Backaplan, släppte av Anna men köpte kattmat motsvarande hennes vikt så det gick på ett ut.
 
Söndagar har jag vigt åt att fippla med företagsgrejer, men idag har jag inte haft någon vidare fart. Hade dock karaktär nog att tacka nej till en spontangrillning, har istället fått iväg en bild till Lillebror, ska bara komplettera lite imorgon och har dessutom rett ut lite andra grejer. Känner mig dock rätt oorganiserad just nu, måste sätta mig ned en dag och bena upp allting; bokföra, sätta in i pärm, planera året.
 
Kunde förstås inte låta bli att lägga ut balkonggolvet, nu är det tassvänligt och snyggt men förstås räckte det inte riktigt till. Har en knepig vinkel på balkongen som gör det omöjligt att lägga enhetligt golv, så jag lutar åt en filtmatta mellan mina två träpartier. Ska nog gå att maskera det så att det smälter in, kanske kan det stå krukor där.
 
Nu ska jag ägna det sista av söndagkvällen åt Walking Dead på TV11, nya säsongen börjar idag.
 
 

Torsdag den 4 april 2013

Den lille farbrorn är en ständig källa till underhållning. Han firade påsk ihop med vår familj som vanligt, han hör ihop med oss numera, och som en liten plastfarfar satt han där i soffan i sin vita polotröja och sina bruna polyesterbyxor med skarpa pressveck och pratade. Som gammal lärare är hans bestämda åsikt att det går utför med eleverna, och den gemenskap som fanns 1949 fanns inte alls året efter. Som en utförsbacke, från 50-talet fram till idag. Han bläddrade i ett gammalt fotoalbum med små svartvita bilder, med bra skärpa och sextio års fingeravtryck i sig, fyllt av gruppbilder med fina bildtexter så som "Havet bak ryggen" och "Ett strongt gäng". Om dagens teknik vet han inte mycket men han kan hålla låda i en evighet om exakta årtal för stort och smått, i huvudet har han massor av statistik på väder och vind, och var det en torsdag eller en fredag han anhöll om ledighet för den där resan till Stockholm 1950? Ta inte miste på att jag tycker om honom, allt det där är så hemtamt numera.

 

Släktträff i Hallsta för att fira 70-årig morbror - kusinbarnet Albin 12 år gammal gick ut hårt med att börja prata om priset på antimateria och hur människans enda räddning är att kolonisera resten av universum. Bilande till Fagersta, soyalatte i Uppsala och slutligen fika med syskonbarnen i Västerås. Naturliv, har sett massor av rådjur och olika fågelarter, och en fet grävling. Promenerade över isen i jakt på vargspår och kisade mot solen och snön. Kelade med två lamm i granngården, döpta av ägarens barnbarn: i nationella fårregistret kommer snart baggarna Sean och Banan att finnas.

 

Ja, det var påsken det, i stort.

 

 

 

Idag har golvläggaren varit här och äntligen bytt ut den rödflammiga, ljusa och väldigt slitna golvmattan i hall och kök mot en grafitgrå - mycket snyggt blev det! De fula mässingslisterna som skymtar till höger byttes även de ut, till silvriga. Om jag nu bara kunde få bort färghinkarna och bordet från hallen, men tills alla väggar är helt klara får de väl stå. Och ja, det är en rosa vägg i köket. Jag behövde en färgklick där.

 

Före: fransigt i kanterna, färgfläckar, repor.

 
 
Efter: grått och fint!
 
 
 

Onsdag den 3 april 2013

Startade morgonen på bästa sätt med frukost på Rambergsvägen. Hamnade bakom en grossist på Willys och blev lite sena, men sedan blev det buffé och snack, och kel med nakenkatten Sven. Solig promenad till jobbet, som inte var någon match att klara av idag.
 
Har gjort min första doptavla, vilket egentligen bara är en bild med ett namn på, inga födelsedetaljer. En ren förlustaffär eftersom jag förutom att teckna den även köpte en fotoskrivare, och ägnade en halv evighet åt att installera den och göra provutskrifter för att få styrsel på ljus/kontrast och storlek, men det är oväsentligt. Det blev ändå bra till slut, bilden kan användas igen och det var kul med ett riktigt uppdrag! Snart så, börjar en portfolio att ta form...

RSS 2.0