Måndag den 30 september 2013

Denna pepp! Helgens känsla håller i sig.
 
Tuff måndag trots det, fick snacka studenter till rätta och blev lite dyster när jag gjorde upp veckoplaneringen i huvudet; så få dagar, så många ärenden som ligger på vänt och snart får akutflagg på sig. Men men, det brukar ordna sig. Får ha en hög växel i om dagarna, onsdag blir det kvällsjobb men i övrigt ska jag lämna jobbet senast 18 är det tänkt - jag har ju en fritid att underhålla.

Söndag den 29 september 2013

Bokmässan! Älskar den. Hade glömt hur mycket.
 
 
Ovan, de viktigaste plocken. Köpte dessutom några kort, och böcker att ge bort. Och bäst av allt: Illustratörcentrums tjocka, rosa katalog! Den går loss på mer än biljettpriset om man beställer den, nu fick jag den gratis efter att ha vågat mig fram till deras monter. Fick frågan om jag var illustratör: "Ja... eller, alltså, nja.... fast jag skulle vilja bli, eller, jag har ju tecknat en del men...." Målet för nästa års mässa är att kunna svara ja, och nöja mig med det. Inget trevande.
 
Blåbärschokladen som skymtar är jag sjukt oförtjänt av. Sade mig prenumerera på Vi Läser och fick den därför, trots att jag sedan kom på att det var lögn, det är ju Skriva jag får hem i lådan. Samma tidning som tryckt den fina disktrasan ni också ser.
 
Testade nytt grepp i år, tidigare har jag alltid gått hela söndagen för att seminarierna ingår då, men i år var det bara Amanda Hellberg jag var sugen på. Gick istället på mässans sista två timmar, inte så trångt som jag är van vid och en massa vrakpriser. Alla ville bli av med sina lager och gratisgrejer. Jag betade av hela mässgolvet en monter i taget, lyssnade till ett par scenprat och lade bokförlagsnamn på minnet.
 
Lillstrumpa mässjobbade igår, han kom sent i fredags så vi hann dricka Dagens och hänga lite i soffan som avslutning på veckan. Det var även på dagen ett år sedan pappa gick bort, så vi tände ljus. Lördag morgon var Strumpan svårstartad trots bageribrödsfrukost, men iväg kom han. Jag fick stanna hemma och äta upp att jag inte målat klart den femte tavlan. Kunskapskanalen sände dock från mässan hela helgen så jag lyssnade på seminarier medan jag målade. Schibbye och Persson, Gardell som i princip grät sig igenom sitt. P-O Enqvist. Tavlan blev klar, en arm med huden avskalad och musklerna exponerade, och Lillebror kom hem mycket nöjd med bokmässeminglet. Vulkans monter var bättre placerad än sist och viss mässvana gjorde att han fixade miljön.
 
Lördag kväll drack vi därför Gårdagens medan han övade gympapass i vardagsrummet och jag färdigställde tavlorna med magneter på baksidan och fernissa på framsidan. Lagade kyckling i parmaskinka, och rotsaker. Massor av sötpotatis, riktiga NZ-vibbar, jag levde på det för tio år sedan.
 
Känner mig för första gången på länge mer energifylld söndag kväll än jag var fredag kväll. Det har tankats kraft den här helgen, och det har behövts. Nu har jag plötsligt tusen nya idéer i huvudet, och det känns tacksamt att hösten väntar, det är en bra kombo.
 
Veckan fram till nu? En hel del jobb förstås, men jag tror att det vänder nu. Var iväg på kick off tisdag-onsdag, Nääs Fabriker. Fantastiska miljöer, en gammal bomullsfabrik omgjord till konferenscenter. Kanonfint rum med balkong, en bra workshop i engelska, trevlig vinprovning med tilltugg, och god trerätters middag. Frukost medan morgondimman låg som gröt över Sävelången. Fint för själen.

Söndag den 22 september 2013

Eh... har det varit helg? Jag känner mig långt ifrån utvilad. Vi jobbade heldag igår, medan det växelvis regnade och strålade sol utanför kontorsfönstret. Hade med mig frukost, och fick fika. Sällskapet var det verkligen inget fel på.
 
Fipplade lite med tavlorna igår kväll, och tog lång sovmorgon idag innan jag släpade mig tillbaka till kontoret i ett ljummet regn. Det var rätt ok, trots allt. Mest för att jag kunde sätta mig vid Hannas köksbord efteråt, och bli serverad laxsoppa, och chokladkaka som Mikael och Sanna bakat. Sven levde om medan vi andra pratade ikapp, det fanns mycket att skratta åt, älskar sådana kvällar.
 
Sedan hade jag lite svårt att hitta hem i mörkret. Ändå vet jag ju; där det doftar lax och räka - sväng höger. Det var nattsvart på stigarna. Såg joggare på cykelbanan och tänkte på hur ofarlig någon som småspringer är, tills jag kom på att de kanske sprungit från en brottsplats och först nu tappat andan och slagit av på takten. Måste tagga ned på fantasin, och öka lokalkännedomen.

Fredag den 20 september 2013

Studenternas hostande tog ut sin rätt till sist, min utmattade kropp drog på sig feber och det blev en dag i sängen. Sov som en gris, flyttade mig till soffan mot kvällen och jobbade lite. Har varken tid eller lust att ge det fler dagar så idag gick jag till jobbet, efter en lång sovmorgon.
 
Vaknade tidigt och såg ut genom fönstret - det var som att vara nedsänkt i Indiska Oceanen, fullt av maneter och fiskar i turkost vatten. En rocka stannade till och tittade in på mig och jag tänkte: konstigt att jag inte sett allt det här förut, jag bor ju trots allt på en båt. Kunde till och med känna sängen gunga. Sedan kom jag  på att om jag somnade om så kanske jag skulle bo någon annanstans när jag vaknade. Det fungerade.
 
Något härjar tydligt i kroppen, men det känns ok så länge jag har Ipren i kroppen. Stannade till i Nordstan och köpte med bobajuice till mig och Sanna, hon blev överlycklig. Fick i utbyte The Great Gatsby på USB, och World War Z. 
 
Ingen vidare fredagskänsla den här veckan, vi ska jobba hela helgen. Slutarkivering, vi är allt annat än sugna men det måste göras. Känns lite extra motigt eftersom det varit tuffa jobbveckor denna terminsstart, jag hade behövt den här helgen till återhämtning eftersom jag inte är helt på banan och dessutom har jag fortfarande inte börjat på två av Lillebrors tavlor. Och nästa vecka åker vi bort på kick off två dagar. Nå, det får väl bli kontorsjobb om kvällarna och målning om nätterna, sämre tillvaro kan man ha.
 
Just nu känns livet som frilansande illustratör långt borta, men egentligen tar jag hela tiden små steg mot det. När den här tavelbeställningen är klar ska jag på allvar ta tag i den långa ToDo-lista som finns förknippad med Alma Drake. 

Onsdag den 18 september 2013

Gårdagens drop-in-middag var inte så genomtänkt ändå. Jag brukar känna av vätskeförlusten om jag inte preparerar genom att hinka vatten samma dag, och det hade jag ju inte gjort. Har därför varit trasig idag. Kunde flexa bort förmiddagen, tog ett målarpass med Lillebrors beställningstavlor istället vilket kändes skönt att kunna göra. Åkte in till jobbet vid lunch och har sedan dess växlat kaffe och Ipren, men jag är trots det inte mig själv. 
 
Den här terminsstarten har tagit knäcken på mig, orkar inte ens bre mackor, jag lever på yoghurt och mikrad havregrynsgröt. Är vaken fler nattliga timmar än jag sover. Hade verkligen behövt den kommande helgen men det är jobb inplanerat så det är bara att bita ihop. Hoppas få träffa Sanna och Hanna på söndag i alla fall, de är ljusglimtar i ett kompakt jobbmörker.
 
Det blir en lugn kväll, tänker gröt och tänker en skiss på armens muskulatur, sedan sängen. Och så fundera ut en steg-för-steg-plan på hur jag kan förändra.

Tisdag den 17 september 2013

Ett litet tips denna regnvåta tisdag: om man känner sig lätt utmattad efter jobbet och vare sig orkar handla eller laga maten, så kan man ta sig till närmsta blodcentral. Där får man vila, och man får en Polarklämma och obegränsat med juice i utbyte mot en påse blod. Det påminner mig om när jag just flyttat till Göteborg och lämnade blod för att kunna kolla mailen.
 
Droppen Nordstan, din boj i bukten.

Söndag den 15 september 2013

Inte konstigt att kärlek är så komplicerat när det visar sig vara _helt jäkla omöjligt_ att måla ett hjärta. Det ska slingra hopplösa kranskärl till höger och vänster, det skiftar just nu i regnbågens alla färger och jag har redan gett upp om att få det proportionerligt.

 

Mitt hjärta sneglar åt anatomisk korrekthet, men är ändå lite förvridet, och med alldeles för stora artärer. Kärleken målar jag inte ens dit, men den bor där inne.

 

Två friska lungor har jag i alla fall.

 

 

Fredag den 13 september 2013

En standardtorsdag, hoppade över lunchen när klockan blivit halv två och jag ändå inte ätit den. och så lämnade jag huset vid halv åtta. Mötte Pariya i Sannergårdshamnen, på kvällspromenaden med lilla dvärgpudeln. Pratade tills det mörknade.
 
Sovmorgon, yoghurt vid skrivbordet och fredagsfika i lunchrummet. Däremot ingen lunch idag heller. Kompenserade med en sushilåda på väg hem. In-Ex hade äntligen fått in ramarna jag beställt, satte mig fullastad på bussen och kom hem i god tid för att sitta på balkongen och kisa mot solen medan jag bläddrade i GP och åt laxnigiri. Hemma innan 18, vilken grej det är ändå, måste göra om det nästa vecka.
 
Och ja, jobbet tar all tid just nu och det börjar bli tröttsamt, men titta ändå vilka fina kollegor jag har som lämnar sådana här lappar! Jag var tvungen att ta med den hem. Den kan ligga där på skrivbordet ett tag, flyttas runt lite och sedan bli till papier maché när jag råkar spilla vatten över den. Så brukar det bli.
 
 
 
 

Onsdag den 11 september 2013

Så. Jäkla. Värt det.
 
Missade målet lite, skulle ju beta av en hopplöst stor flexpott med en hel dags ledighet men för att det skulle gå krävdes en sen måndag och en sen tisdag, så hälften av flextimmarna kom från de dagarna.  Nåja, det blir fler jobbfria dagar helt enkelt, och jag har älskat denna på ett sätt som får mig att vilja stanna kvar i sängen imorgon.
 
Ställde klockan på tidigt enbart för att kunna somna om igen. Stack tassarna i flipflops och lufsade ned till bageriet, köpte bröd och tog en långfrukost. Plockade fram färger och penslar, blev inte så nöjd men det brukar bli bättre när man tittar på det efter en dag eller två. Projektet är i alla fall på allvar påbörjat, efter helgen hoppas jag att det mesta är klart.
 
Tog mig in till stan, hängde på Espresso House NK, försökte räkna ut min preliminära inkomstdeklaration, läste Filter och fick sedan umgås med team Shanna över en fluffig mugg kaffe. Bästa sällskapet, de där två.
 
Kom hem till penslarna, till Big Bang Theory och till stekt halloumi. Försöker överrösta diskmaskinen med sång, det går bara ganska bra.
 
Imorgon är det obevekligen jobbvardag igen.

Tisdag den 10 september 2013

Abdullah, när han lämnade kontoret strax innan halv åtta nu ikväll:
 
"Now you are the only human left."
 
Jag och spökena alltså, och de andra döda tingen. Lås oss se om det var värt det.

Söndag den 8 september 2013

Har sett om nästan hela säsong 1 av Prison Break, det är ju inte första gången så jag har kunnat göra annat medan Michael Scofield krupit runt i fängelsetunnlar. Det här har varit om kvällen, och natten. Dagtid har jag suttit på balkongen och druckit kaffe i solen; mycket kaffe, och mycket sol. Har även skissat på och börjat måla på Lillebrors beställning. Han vill ha fem tavlor med olika anatomibilder på till en av sina föreläsningar, så jag har börjat på hjärtat och lungorna.
 
Har äntligen kickat igång min iPhone, upplåsningsbrevet kom till slut och även om det krävdes lite ominstallering innan iTunes fattat grejen så är den numera på banan. Jag har redan överkonsumerat iMessage, det enda som tidigare höll mig tillbaka från att smsa var mitt usla abonnemang, nu finns inga sådana begränsningar. Jag saknar visserligen T9, det gör jag, men det ska nog gå snabbt att vänja om sig.
 
Gräddade nyss pannkakor, strumplös som vanligt, och det är vanskligt att vända dem i luften utan att få stekfett på tårna. Idag lyckades jag inte.
 
I övrigt är jag mer inspirerad än jag varit på länge. Hade en peak i februari, sedan hände något, jobbet antar jag. Det tog fart och blev mer hektiskt och sedan blev det sommar där jag mest hämtade andan och så kom jag tillbaka till en jobbtillvaro där allt gick på överväxel. Idag hittade jag tillbaka till Zen Pencils, har varit där förut men tappat bort och nu dök det upp två gånger på kort tid på Facebook, som ett tecken. Jag kan inte rekommendera den nog: zenpencils.com. De där zenpennorna är en förklaring, en annan att jag surfade vidare i rymden, till andra sidor som också inspirerade. Har läst om människor, entreprenörer, som lämnat en kraftutsugande företagsvärld med vinstfokus för att istället göra sådant de älskar och innerst inne hela tiden brunnit för men liksom tappat bort längs vägen. Omvärlden kan ha den effekten ibland, delar av den i alla fall. Så: välja bort, och välja till. Det är tricket. 
 

"You may not be a Picasso or Mozart but you don’t have to be. Just create to create. Create to remind yourself you’re still alive. Make stuff to inspire others to make something too. Create to learn a bit more about yourself."

// Fredrick Terral

 

Det är dit jag ska. En anatomiskt korrekt lungtavla i taget.

 


Fredag den 6 september 2013

Gudars skymning. Jag vet att jag brukar säga det, men den här gången, verkligen gudars skymning. På fyra dagar har jag gjort 15 övertidstimmar, plus att jag lade halva söndagen på jobb. Allt som allt har jag just nu runt 70 timmar plus på mitt flexkonto, vilket är alldeles för mycket, både i relation till vad som enligt arbetsgivaren är tillåtet och vad man orkar med. Terminsstart, och en ovanligt rörig sådan, men nu anar jag en strimma ljus.
 
Är egentligen helt utmattad, det har varit hektiska dagar i två veckors tid och nu börjar min energi att ta slut. För att toppa det hela behöll bankomaten både pengar och kvitto igår, så jag kände mig tvungen att spärra kortet. Medan jag satt i telefonkö mailade jag banken också, som nästan sitter ihop med bankomaten men som inte ville känna något ansvar för den. Kanske var den trasig, mest troligt manipulerad. Kontanterna skulle jag ha till husbageriet, nu blev det istället chokladbollar och mazariner från Coop till fikat . Räknar man med hundralapparna jag snuvades på så kostade det 330 kr, knappt värt det.
 
Shoppade sånt som gör mig glad efter jobbet; penslar och färgtuber, och bobajuice från Saigon. Köpte tapas på Coop, och kantareller. "Vad är det för fel på dem?!" Tanten på andra sidan kantarell-lådan var upprörd, och det var inte svamparna hon syftade på. "Äter de inte svamp därborta? De måste ju vara försiktiga när de packar!" Som om det litauiska ursprunget var helt väsenskilt från vårt.
 
Inatt ska jag sova, jag ska inte vakna klockan fyra som om det vore morgon och jag ska inte leta efter Ladokfunktioner på telefonen där i mörkret. Återhämtning står på agendan, och ett projekt.
 
 
 
 
 
 

Tisdag den 3 september 2013

Man vet att man jobbar för länge för ofta när man reagerar på att Securitasvakten missar ett hus på sin kvällsrunda.

Måndag den 2 september 2013

På tolv timmar hinner "I need it for my visa" och "I forgot to apply" bli slitna, man hinner lyssna på Eminems nya "Berzerk" tvåhundra gånger men man hinner inte äta lunch.
 
Dags att bygga sitt eget ekorrhjul snart.

Söndag den 1 september 2013

Promenerade i regnet bort till kontoret för ett eftermiddagspass vid skrivbordet. Fick inte kortläsaren in till vår avdelning att fungera, men via Matematiska Vetenskaper kom jag in ändå. Vred upp radion och jobbade några timmar, åt medhavd yoghurt, rensade i mailen, registrerade studenter på morgondagens kurser och upptäckte nya strul med systemet. Det får lösa sig imorgon.
 
Lillebror ringde, vi bestämde att resa bort tillsammans igen nästa år. Jag kan t o m tänka mig en långweekend inom Sverige, fast helst ska vi nog lämna landet. Behöver drömma mig bort till lediga dagar nu. I oktober ska jag ta ut lite flexlediga halvdagar tänkte jag, men det känns långt borta nu. Skulle behöva lite tid redan denna vecka och nästa, har ett målningsprojekt på gång, men får stjäla timmar från sena kvällar istället. Dessutom blev nästa helgs hemresa inställd, passar mig bra, då om inte annat ska jag ägna all vaken tid åt penslar och duk.
 
Fem dagar kvar. Fem långa dagar.

RSS 2.0