Tisdag den 29 april 2014

Jag har lovat mig själv att varje dag göra något för att komma närmare min favoritdagdröm, att kunna jobba som illustratör på heltid. Även dagar som denna, när jag kommer hem närmare 19 och är ett komatroll efter en natt med urusel sömn.
 
Igår skickade jag portfolion till en handfull bokförlag och tidningar. Idag... har jag ingen dator, så att printa pappersversioner till de förlag som önskar det med post går inte. Kanske fortsätta skissa på en barnboksidé, eller på reklamvykorten jag tänkt skicka om några veckor, som en påminnelse om att jag finns.
 
Jag gör båda sakerna. 

Måndag den 28 april 2014

Bet mig så hårt i kinden att allt smakat blod efter det. Ibland känner jag mig som tre år gammal. 

Söndag den 27 april 2014

Bara ben, tygskor och klänningstyg mot vristerna - nu är sommaren här!
 
Igår var det namngivningsfest för Sanna & Mikaels lilla Olle. Släkt och vänner från Finland, Helsingborg och Hisingen, så det var ett trespråkigt sällskap. Fullt av vimplar och bubbel, Olle själv flyttade från famn till famn och slumrade till mot slutet av själva namngivningsceremonin. Sagoläsning och trumpetspel, och några ord på vägen, väldigt fint alltsammans, och lite snyftigt.
 
Faddrar, barn och föräldrar, och en söt Nellie mitt i.
 
 
 
Jag gav förstås barnet apor. Även Sanna fick en, som dagen till ära fyllde år.
 
 
Sedan följde en buffé utan dess like, massor av godsaker att äta, och rejäla moussetårtor till efterrätt. Promenerade hem i låg kvällsol, mycket mätt och nöjd.
 
Idag har dettta varit min huvudsakliga utsikt:
 

Bokslut skulle göras, NE-blankett fyllas i, moms deklareras och den slutliga deklarationen skickas in. Det tog lite tid men nu är det klart och jag kan släppa 2013, ett år med ett litet minus, och fokusera på 2014 med hopp om att det ska gå plus. I slutändan kommer jag att få pengar tillbaka för att jag betalat preliminärskatt under förra året, nästa deklaration hoppas jag att det ska stämma bättre.
 
Ännu mer sommarkänsla idag. Jag vispade ihop en cheesecake nu i eftermiddag och gick hem till Lidqvistarnas solvarma altan. Elvis badade, och lekte med PEZ-papegojan jag hade med till honom. "Schysst köp" förklarade han. En tjock Tyra smakade på min arm, och flinade, och jag borrade ned näsan i deras fina magnolia som slagit ut.
 
En alldeles ljuvlig dag.

Fredag den 25 april 2014

Ringde upp mamma imorse och sjöng "Ja må hon leva" för henne, med morgonröst, lite raspigt blev det men på mammors vis blev hon glad.
 
Suzana och jag tog långlunch idag och gjorde Kungsgatan. Började på nyöppnade In-Ex som bytt trång, gosig källarlokal med valv och buckligt golv mot fräsch och ljus butik i hörnet vid 7-Eleven. Fick med oss en tung kasse därifrån, fylld med block, pennor och penslar. Stannade till på TGR, klämde på allt i hela affären och avslutade med Mickey D. Tog med oss käket tillbaka till campus och satt inne på mitt kontor och doppade pommes frites i ketchup, lyssnade på musik och pratade. Allt på en tvåtimmarslunch, jag tror vi har skapat ett koncept. Från och med juni är vi på olika arbetsplatser, då får det bli favoritfredag en gång i månaden. Det är en härlig känsla att mitt på dagen få lämna arbetet, andas pollenstinn luft och uppspänd tavelduk och återvända fylld av energi.

Torsdag den 24 april 2014

Äntligen, efter två års renovering, har Stadsbiblioteekt öppnat igen! Igår var det invigning, jag ville förstås dit på studs. Jobbade till halv sju, och försökte sedan förklara för tyske kollegan Matthias varför man bara måste åka över älven till bokhyllorna på exakt samma dag som de återöppnar. För att man längtat förstås.
 
Det myllrade av folk där, och biblioteket har blivit så fint, jag ville flytta in! Läshörnor, ljust och fint, och ett café med balkong. Jag gick runt bland hyllorna, fingrade på bokryggar och skrev upp namnet på barnboksförlag jag gillade. Sedan blev jag tvärtrött, som en hundvalp. Det enda som höll mig vaken i busskuren var en drucken man som vrålskrek "VODKA VODKA!" med ojämna intervall.
 
Idag åt fakultetsmötet upp hela förmiddagen. Sedan exped, sedan lunch, sedan alldeles vanligt jobb. Betygsrapportering, exjobbsbokningar, konstiga frågor, kaffe på balkongen.
 
Nu ikväll har jag fortsatt att leta upp förslag att skicka min portfolio till - det finns hur många som helst där ute! Allt är fortfarande väldigt spännande. Även om det i de flesta fall kommer att innebära ett nej om 2-6 månader så är det just det. Spännande. För jag kommer att finnas i deras arkiv, och rätt vad det är dyker det upp ett barnboksmanus som behöver illustreras, med en apa eller en räv.

Tisdag den 22 april 2014

Påsken. Fin. Jag återkommer till den. 
 
Rullade tillbaka in i stan igår eftermiddag, handlade i rekordfart på Coop och snodde sedan ihop den cheesecake som var beställd. Den hann snudd på svalna helt innan det var dags att ta bussen till Krokslätt och det årliga påskfirandet med Rambergsgänget. 
 
De hade gjort lammstek! Och förrätt, och sötpotatis, och sås; alltså vi åt så mycket... Cheesecaken lade sig som ett lock över allt. Fnissade och drack rosé och brydde oss mycket lite om morgondagen men till sist var det ändå dags att bryta upp. Ljum natt, gick med Hanna över campus och spanade på cortegebyggplatsen.
 
Nu ikväll var det infoträff på Skatteverket. Att deklarera företag, kl 18-21. Fel dag att trappa ned på kaffet, det fick bli en take-away-mugg till mötet. Känner mig någorlunda förberedd inför årets redovisning nu, men det är nog ändå säkrast att ladda upp med en kanna kaffe den dagen också. 

Fredag den 18 april 2014

 
 
Jag tror, att anledningen till att jag hela tiden kommer tillbaka till tanken om att illustrera utanför den egna arkivhurtsen, att få armbåga mig fram till förlag och att behöva fundera på hur färger återges i tryck, det är att jag någonstans längst där inne ändå tror att det faktiskt skulle kunna gå. Där, under alla lager av känslor att det är för stor konkurrens och för svårt och alla andra är så mycket duktigare och inteskaväljag. Jag kanske ska.
 
Har nu blundat och klickat på skicka och inlett ett trevande försök till kontakt. Apor och barnkammarbild är först ut. Ett anatomiskt korrekt hjärta också. Det kanske är symboliskt. Tacksam om ni hanterar det varsamt, Bonnier. 

Skärtorsdagen den 17 april 2014

Jag har de bästa kollegorna! I tisdags köpte Suzana med sig dumplings från Beijing 8, helt på eget bevåg, och igår hade Rebecca med sig spaghetti & köttfärssås till oss båda. Idag fick jag dessutom ett knippe björkris av henne, och tre krukor till balkongen där hon planterat gräslök, vitlök och citronmeliss. Hurra!
 
 
 
 

Tisdag den 15 april 2014

Två ordinära arbetsdagar på min snurriga avdelning, med två av fyra studieadmin borta: vad kan man säga, inget extraordinärt. 
 
Annat var det nu ikväll, när det blev Afternoon Tea med favorit-Lotta! Gott bröd och en massa marmelader och muffins, vi åt oss lyckligt till varsin koma. Tjock och nöjd rullade jag till biblioteket och vidare till ElGiganten, och nu sitter jag på spårvagn hemåt.
 
Nästa vecka öppnar äntligen stora Stadsbiblioteket igen efter en lång renovering - jag har längtat! Ska ta en hel kväll där, och vid tillfälle en hel söndag. Så mycket inspiration finns att hitta där bland hyllorna. 
 

Söndag den 13 april 2014

Närke denna helg också. Jamenvarförinte.
 
Guddottern Alva gick med på att ses. Jag fick äta så mycket låtsassoppa jag ville, vi kastade får och vi pysslade med målarbok. Och så sjöng hon med kuslig litenbarnsröst: "Lille katt, lille söte kaaatten, vet du att, mor är hääär...", och så blev det alldeles tyst. Katten dog tror jag. Under mors stora toffla kanske.
 
Jonas jobbade, men det innebar upphämtning inne i stan i lördags. Spanade in nya radhuset, och nya lillebror, Felix. Enormt söt, och stadig i kroppen trots sina tre månader. Satt nöjt i knät och blåste dregelbubblor.
 
Korvmästar´n själv grillade åt oss på kvällen; korv till somliga, fläskytterfilé (eller inner-?) till andra. Milla och jag satt uppe till natten med minstingen, skön kväll det där.
 
Barnprogram i soffan från tidig söndagmorgon, brunch med ägg och bacon som senare gick över i en klistermärkesorgie. Sparkcykel till bussen, och hejdåpuss.
 
Messade med Suzana under tågresan hem, efter två timmar var battteriet tömt. Högtflygande planer smiddes, och jag går in i vecka 16 med en grym pepp i ryggen!

Torsdag den 10 april 2014

Suck. Alla goda effekter av jetlagen är över. Blir till att leta fram ficklampan, hyra schäfer och börja vandra runt på industriområden nattetid och agera nattvakt. Securitas kanske t o m kan tänka sig att betala mig för det om jag säger till innan. Om inte annat är det ju något attt göra.


Onsdag den 9 april 2014

Nackdelen med ett skrivbordsjobb, där man efter att dagen är slut är för trött för att gå att simma trots att man tänkt det: det är en falsk trötthet. Man har inte gjort av med så mycket energi som man tror, så när det blivit sen kväll har man hämtat sig och det börjar krypa i kroppen.
 
Jag har just rensat köksbänken och fått upp nästan all kakeldekor som var kvar, bara ett hörn och en hopplös krok kvar. Lät enstaka plattor vara svarta och rosa, resten vita. Får se om jag behåller det så. Är nu lite inne på att knäcka en färgburk och måla över ett par fläckar i hallen. Och hatthyllan, den blir visst aldrig klar, och väggtexten ovanför skrivbordet. Ont om projekt är det inte, men ont om natt, om man vill sova också. 

Tisdag den 8 april 2014

Regn från morgon till kväll - idealiskt kontorsväder, och ett lika idealiskt bioväder. Jag och min kollega Agneta gick till Aftonstjärnan nu ikväll och såg 12 Years a Slave. Hann med lite soffhäng och en kaffe innan. Brutal film. Sevärd. 

Måndag den 7 april 2014

Hemma igen, efter en helg i Örebro med familjen. Vi firade Lillebror i efterskott, väldigt lyckat, förutom att jag hela tiden gick runt och trodde att jag var i Uppsala. Efter tolv år förknippar jag honom helt med den staden, hopplöst att lära om, tydligen. 
 
Checkade ut från jobbet strax efter lunch i fredags (bara en sådan sak!) och tog tåget. Kom fram lagom till middagen på Wobblers, Hjälmaregös och mojito, omnomnom. Lillebror fick öppna paket, lite efterrätt på det och sedan rullade vi till teatern. Var helt säker på att det stod att det inte skulle vara paus, men när vi gjorde oss redo att applådera ett märkligt slut tändes salongen upp och folk gick till baren. Med en timme kvar av musikalen Lasse-Maja gick vi ändå, Anders behövde öva inför morgondagen och vi var inte så överförtjusta att det inte kändes ok att gå. 
 
Lillebror har sin nya bostad i Kasernen i Grenadjärstaden - vilken lägenhet! Stor och ljus och högt i tak. Och snyggt inredd. Trivdes direkt. Vi dukade upp ostar och öppnade vinflaskor och lyssnade till Anders som repade stämmor till midnatt. 
 
Upp klockan sex, fick färskpressad juice och lyxfrukost, sedan försvann han till konsertsalen. Fick en dag med mamma, fönstershoppade i Örebro, åt lunch på Nora Stadshotell och satt i solen på Öskeviksaltanen. Körde tillbaka på kvällen och såg studentsångarnas jubileumskonsert på Conventum, Viva. Flera Coldplay-arr, munkkåpor, solon, så himla bra alltihop! Och långt, vi var vrålhungriga när det var slut.
 
Fick kvalitetstid med Lillebror dagen efter, lång fin frukost och senare lunch inne i stan: Paolo's, redan en favorit. Finns inget sällskap som Lillebrors. 
 
Efter den här helgen känner jag mig sådär fylld av inspiration och uppmuntran som bara ens familj kan åstadkomma. Känner företagarlustan bubbla. Jag ligger i startgroparna för någonting, jag känner det tydligt. Det är oklart vilket lopp som ska springas, men jag är redo. 

Torsdag den 3 april 2014

En fredag lurar bakom hörnet - igen! Äntligen! Vi tog ut det i förskott på jobbet; peppen inför är minst lika viktig som själva dagen.
 
Hela förmiddagen satt vi i en datorsal på Vasaområdet och lärde oss ett webpubliceringsverktyg. Det var rätt kul, vi fick kaffe och det var en begriplig manual och kursledaren var rätt skön där han stod och ritade på tavlan:
 
"Förmodligen får jag inte till något snyggt här, det blir lite spaghetti...", och så ritade han fler streck.
 
Lunchen blev en smörgås på språng, jag passade på att göra ett par ärenden på stan innan jag återvände till kontoret. Skyltar från Balders Hage, check. Bubbelplast, check. En present till Sockan, check.
 
Har nu packat apkort i en kartong, de ska transporteras till Västmanland imorgon och förhoppningsvis sälja som smör på Fagersta Hembygdsgård. Håll en tumme för mina små svansprydda.
 
 
Har samtidigt en tvättsession igång i källaren, och diskmaskinen igång uppe i lägenheten. De flesta lampor är på, TVn likaså. Hm, nog var det Earth Hour alldeles nyligen...? Jag missade, i år igen. Dövar samvetet med jordgubbarna jag fick av Suzana idag, odlade i Spanien och transporterade hit. Det kommer att ta mig max fem minuter att äta upp alla. Känner mig som den värsta sortens konsument just nu.

Onsdag den 2 april 2014

Kom hem till Sanna i måndags kväll och fick genast en Olle i famnen medan hon hoppade in i duschen. Han flyttades runt lite medan vi drack kaffe och käkade knäckebröd, sedan vandrade jag ett tag med barnet innan han somnade. Lilla ljuvliga Rambergsunge. Promenerade hem i sällskap av Hanna, kom hem strax innan midnatt och sedan blev det liksom ingen ordning på någonting, sov konstigt.
 
Jag har de senaste dagarna planerat att få ärenden gjorda efter jobbet, men så är klockan halv sex, eller halv sju, och jag är trött och har lite huvudvärk och orkar bara gå hem, inte alls kryssa mig fram på Fredsgatan. Bubbelplasten från Clas Ohlson gäckar mig; jag behöver den, men kommer mig helt enkelt inte för.
 
Jag var lika trött nu ikväll, kom precis innanför dörren och kastade mig på soffdivanen och här tänkte jag bli liggande. Så messade Suzana en bild på sitt penninköp och så började vi snacka färgpennekvalitet och nu känner jag faktiskt lite inspiration spira ändå. Har ju tusen idéer i skallen om saker jag vill göra, verkligen tusen, och ingen av dem har med dagarnas betygsrapportering och studentjonglerande att göra. Det är om kvällarna som kvalitetstiden ska infinna sig, så det är väl bäst att jag rullar ned på golvet och fram till skrivbordet och gör slag i saken.
 

RSS 2.0