Torsdag den 30 januari 2014

Filmyran fortsätter, och snöyran. Det har snöat konstant hela festivalen känns det som, en del har lagt sig men mest har det snöat uppåt, och från sidan. Filmiskt. GIFF2014 kommer jag att förknippa med tät snö.
 
Hemma, där jag trivs, tillbringar jag mycket lite tid. Går direkt från jobbet till biosalongerna och kommer hem sent. I tisdags slovenska Class Enemy på Capitol, en riktigt bra film om en ung tjej som tar livet av sig och en lärare som av delar av klassen får skulden för det. Snackade med två gamla Chalmeristherrar innan visningen, det är alltid så trevlig stämning under festivalen. Hem i snö, och till jobbet i snö nästa morgon. BioPalatset 17:30, Winters Journey, en rysk film som jag trodde på men som var en besvikelse. De vackra vinterbilderna uteblev, bara knarrig snö under blanka finskor, och ryssar som tagit på sig halsdukar och mössor men som alltid gick utan handskar och gnuggade ansiktet i snö. Jag frös mig igenom hela visningen, och tyckte den som helhet var rätt ointressant. Gick rakt över gatan till Espresso House där Jenny väntade, hann prata lite och dricka en slurk kaffe innan vi gick tillbaka för att se rumänska komedin Love Building. Lite långsamt tempo kanske, men en söt film, och övertygande skådisar, vi gillade den.
 
Hade svårt att sova, gick upp och tragglade igenom försummad jobbmail. Hann sedan hälften av det jag hade tänkt under dagen idag, det var för mycket annat som krävde uppmärksamhet, och jag fick springa till bussen för att hinna till Stora Teatern och kvällens premiär av Ettor & Nollor. Gillade skarpt! Göteborg, gangstermiljö. Organiserad brottslighet och vanliga människor som råkar i trubbel. De första två raderna bestod av skådisgänget som fick stå på scen och ta emot applåder och svara på frågor, och i övriga publiken visade det sig finnas mängder av folk som jobbat med produktionen. Se serien när den sänds i TV, blir i två avsnitt och är väl värd sin tid. Gillade castingen, Gustaf Skarsgård tycks ha haft Treutiger som förebild när han övat in göteborgskan. Regissören Johan Renck fick ta micken och prata om regisserandet, och som alltid när man ser den fagre mannen blir man lite sugen på att återupptäcka Here We Go. Eller kanske bara videon. Han blir snyggare, och skäggigare, för varje gång jag ser honom; låten mognar inte riktigt på samma fina sätt.

Måndag den 27 januari 2014

Vinter, på ingen tid alls. Småflingor blev till stora flingor, blev till någon slags snöyra. Promenerade nyss hem som i en snökula, rätt fint faktiskt. Och så väldigt tyst.
 
En fullspäckad arbetsdag men ändå en trevlig sådan, på något vis. Jag har bra kollegor, och trivs ju, trots allt.
 
Enda filmfria dagen på hela veckan, så kvällen ska jag ägna åt Alma Drake, vilket just nu innebär att ett par apor snart ska få se sig om i världen. Lite fix och trix och ett provtryck till, sedan undrar jag om de inte är redo.

Söndag den 26 januari 2014

Fyra minusgrader bara, så nukleär vinter är väl att ta i, men JÄGARNS vad kallt det varit denna helg när jag promenerat fram och tillbaka till Draken, och stått i kurer och inväntat spårvagn. Näsborrarna har fryst ihop, jag har huttrat, trots vinterkläder.
 
Igår såg jag två filmer: nyazeeländska "Shopping" på Handels, lite fint caféhäng medan jag väntade på nästa och så "Stockholm Stories" på Draken. Kollegan Johan satt också i publiken, vi var nöjda efteråt, bra film, men med lite otroliga inslag. Som om man som hemlös skulle tacka nej till en lägenhet av princip... Men jag är svag för Jonas Karlsson, det är jag, och filmen bygger på hans noveller. "Shopping" innebar en barndomsskildring på 80-talet, jag fick se rullande vågor och NZ, jag var nöjd.
 
Idag visades första filmen på Chalmers så jag åkte in till kontoret och jobbade lite, det behövdes. Ändå hann jag inte allt jag skulle, men jag hinner logga in mig på webmailen innan midnatt idag och fixa det. Skräpjobb. För stunden.
 
Sedan var det alltså film igen: "The Zero Theorem". Skaparen Terry Gilliam var där, jag älskade "De 12 apornas armé", men denna framtidsvision var aningens för skruvad. Cristoph Waltz är dock en stjärna vad han än tar sig för. Fick skynda vidare till Draken efteråt och hann inte stanna på frågestunden med Terry, det var dags för film #4: "The Quiet Roar". Fin titel, och en vacker film. Ibland glimrade den till och kändes, men sedan blev den för långsam igen. Jag måste fundera lite på vad jag tyckte.
 
Var tvungen att gnugga mig i ögonen när jag insåg att det redan är söndag, det är väl nackdelen med filmhattandet, att det går åt så många timmar. Jag är inte redo för en ny vecka än, låt mig få ha helg bara lite till...

Lördag den 25 januari 2014

Hård fredag, som väntat. Chefen kom förbi och kollade läget, jag svarade att det enda som var bra med denna vecka var att den innehöll just en fredag. Tyvärr sant, även om han tog det som ett skämt. Hoppas på bättre jobbstatus och allmäntillstånd nästa vecka för det här har verkligen inte varit kul.
 
Tur då att man har kollegor som lider lika mycket och därför köper med sig comfort food på lunchen! Sanna hade möte i Vasaparken och på vägen tillbaka plockade hon upp två Happy Meals, sedan lunchade vi på mitt rum. Himla trevlig grej.
 
På kvällen fortsatte vardagslyxen, jag tog spårvagn direkt från campus ut till Majorna, där stod Malin och Maria i köket och bakade pizza medan Mattias läste Bamse för Elvis. En riktig favoritfredag, barnen somnade så småningom, fick läsa om prinsar och drakar för Vispen, som förutom ett glas vatten och en sång efter sagan även dillade om att lyssna på något när han "sov hemma hos sig själv, där han bor". Jag fattade inte vad han ville men tyckte han skulle prova att somna utan. Stackars lillkille, hade ingen aning om att man skulle slå på Mamma Mu åt honom, Maria styrde upp det.
 
Soffhäng och kaffe och en slurk rödvin, så ska en fredag tas. Gillar de där vännerna!
 
16-bussen hem var en partybuss.
 
Nu är det lördag, och för mig inleds ett intensivt tiodagarspass på Göteborgs Internationella Film-Festival; min absoluta favoritkultur!

Torsdag den 23 januari 2014

Pannkakslunch med kollegorna, för att på distans fira Lillebrors födelsedag. Grattis älskade Sockan!
 
Resten av dagen är en jobbkoma från morgon till sen kväll, men jag fick oväntat en påse Mozartchoklad av en lärare, väldigt gulligt gjort. Jag var hjälte resten av dagen sedan, bjöd alla jag såg på gotter. Fick förresten frukt av en annan lärare, och en lurig min. Stora bortskänkardagen.
 
På eftermiddagen tog jag en kort avstickare till Wieselgren och tryckte in vaccinationer, en i varje arm. Britt som jobbar där har 40 års erfarenhet och är inte bara genomtrevlig utan ger helt smärtfria sprutsstick, hon är helt enkelt en fena på det hon gör. Det läskigaste var plåstret efteråt,på TBE-sidan är det genomskinligt och kryllar av fästingar - yikes!
 
 
 
 
 
 
 

Onsdag den 22 januari 2014

Det, eh... är lite mycket just nu. Det märks, bland annat här. Januari har känts som september, vanligtvis är vårens terminsstart den lugnare av de två men det här året har alla gått bananas, så det är långa dagar.
 
Idag var jag mätt på allt, och därför på rätt dåligt humör. Jag suckade mig igenom dagen och fick hålla fingrarna i styr för att inte svara sarkastiskt på alla mail. Tur ändå att man kan skratta med sina kollegor och hämta lite energi från dem mitt i all misär. Var ett kort tag beredd att åter sälja min själ till Platsbanken, men det gick över. Kom hem sent, men hittade gårdagens scones och vrålsjöng Green Day tills jag blev glad igen. Nu visas Futurama på Comedy Central, jag får flashbacks från 1999. Bender i bakgrunden, nu kan det vara läge att öppna upp mailen igen för lite kvällsjobb. Håret är nytvättat och droppar, tofflorna håller mig varm; det går nog att ta det med ro.
 
Fina grejer händer också, trots jobbkoman och vinterkylan och isoleringen den medför. Igår träffade jag tre veckor gamla Olle, hur söt som helst, sov länge lugnt i famnen innan han blev hungrig igen. Samtidigt var det sista soffhänget på Rambergsvägen, i helgen byter Sanna & Mikael hood. Det blir till att upptäcka nya kvarter.
 
Helgen som gick ägnades mest åt att sörpla drinkar samt återhämta sig från dessa. Hade två av mina allra bästa vänner på besök, Marwa & Nikke, och det startade med brunch. "Ap-Jonas sitter bakom oss" löd smset till Marwa, för det gjorde han. Kändisspottade lite till vid brödet, och rullade efter några timmars frossande ut från Ritz och hem till Hisingen, Sveriges Mallorca. Gott om romblandningar, förde protokoll och satte betyg enligt en 37-gradig, isblå Persbrantskala. Marinerad fläskfilé och potatisgratäng framför P3 Guld, bubbel med fin etikett och en slurk limoncello frampå småtimmarna. Byggde piratlego som Marwa haft med sig tidigare, spelade in mobilfilmer som ingen kommer att vilja titta på och spelade ett drucket Alfapet. Skrattade så vi grät åt att jag ville lägga SÄLSENA. Vid fyratiden slog vi på film, och gästerna somnade i varsitt soffhörn.
 
Nikkelodeon var trasigast av de trasiga dagen efter, Marwa och jag var nyponrosor i jämförelse. Rätt slitna nypon.
 
Ja, inboxen var det ja.
 

Fredag den 14 januari 2014

TGIF. Jag har inte fler bokstäver än så.

Torsdag den 16 januari 2014

Ägnade kvällen åt att lyfta villkor på antagna studenter. Räknade, och vet därför att de var 427 st. Ah, the crazy things we do at the starting of a new term...
 
Kom hem och hittade ett kuvert fyllt med provtryck på ett vykort. Jag har inte vågat öppna det än. Ibland är jag sådan, att jag drar ut på det.

Tisdag den 14 januari 2014

Workshop på Chalmerska huset hela dagen.
 
Och nu ikväll; limma. Lasse Berghagen blev skrynklig. Decoupage är tydligen svårt.

Måndag den 13 januari 2014

Shit pommes, jag är ett vrak... Segade mest runt hela helgen, och vände ofrivilligt på dygnet _igen_. Det blir så om man aldrig somnar, så jag borde förstås ha tagit en tablett igår men missade det fönstret i mina försök att somna självmant. Till sist var det för sent. Sov ett par timmar imorse, kom till jobbet som en zombie och hade nog sjukskrivit mig idag om det inte var för att vi hade årskörning nu i eftermiddag och jag hade möten inplanerade. Jäkla sovklocka att ställa till det!
 
Tog med mig lite jobb hem och gick tidigt, och köpte en semla som tröst.

Lördag den 11 januari 2014

Efter ett par tuffa arbetsdagar för att hinna till nästa veckas årskörningar, hämtade jag ut mitt paket från Viasat för att göra som det står tryckt på boxen: Koppla in. Koppla av.
 
Plockade TV-bänken ren på prylar, tänkte passa på att byta ut de gamla högtalarna och DVD-spelaren också när jag ändå är igång, de andra prylarna har legat i sovrummet ett bra tag nu och väntat. Packade upp och kopplade in boxen bara för att upptäcka att den visserligen verkar fungera fint, men att stadsnätet inte aktiverat mitt bredband än, det har gått för få arbetsdagar... Jag som sett fram emot att få knarka filmkanaler hela helgen, som ett erbjudande får man Viasat Guld de första månaderna innan man ska välja vilket paket man vill behålla, och att kalla det uppsving från vad jag har nu gör det inte rättvisa. Det kanske är en bra grej ändå, jag har lite grejer på min ToDo-lista som med all säkerhet inte hade blivit gjorda om jag fått snöa in på CNN eller National Geographic.
 
Och TV-bänken fick jag ju loss, den ska renoveras och snyggas till. Jag gillar den fyrkantiga kolossen, den sväljer alla fula prylar man vill ha runt sin TV, men den är i ljus björk och det är jag inte vidare förtjust i. Dessutom har den flyttat ett otal gånger, tror jag skaffade den till Westmansgatan och sedan dess har den stått i inte mindre än fem olika flyttlass. Det har blvit små skavanker både här och där, och där finns klomärken. Minns hur den svarta Majs-Björn, som vi kattvaktade i kollektivet, tog sats från ena sidan av rummet och sedan gleeed över TV-bänken med klorna utspärrade innan hon damp ned i sängen nedanför. Nu är alla djupa fåror sandpapprade och ifyllda med spackelmassa, och slipade igen. Imorgon skaffar jag lim och lack, eller om man kan använda decoupagelim till allt, och så är tanken att det ska bli tidningspapper runt om hela bänken. Har kommit över en del gamla tidningar så det kan nog bli fint.
 
Nu ska jag laga mat: knäckebröd med prästost, för det finns just nu inget godare än det. Sedan ska jag dyka ned i pdf-versionen av årets filmfestivalkatalog, för någon sådan i pappersform har jag inte kommit över än. Imorgon släpps biljetterna, så tills dess behöver jag ha en plan.

Torsdag den 9 januari 2014

Hon med den gråa kalufsen, hon som bor i mitt hus och som tydligen glömmer att ta sina mediciner ibland, dök upp på morgonens hållplats. Som vanligt gör hon allt med kraft, som om hon vore förbannad. Nu tog hon upp en näve Metro ur lådan, säkert tio stycken, och spred ut tidningarna på de två hållplatsbänkarna. Sedan satte hon sig i mitten, och väste: "Fascistjävlar!"
 
Hon är lite svår att tycka om men jag känner ändå sympati.

Onsdag den 8 januari 2014

Trots den 36:e timmen som vaken fick jag tvinga ihop ögonen igår kväll. Sov sedan som en nyklubbad säl tills klockan var fem imorse. Då gick jag upp, käkade päronkräm, hängde framför skräpig TV och åkte till sist till kontoret, bara för att konstatera att kaffet var slut i Selectamaskinen.
 
Undrar om den totalsabbade sömncykeln är bruten nu. Fick nyss något slags hjärnsläpp och kokade mina ägg i 14 minuter. Det gick ändå, det gjorde det, men de var rätt kompakta att äta. Är kanske inte helt på banan än, men det _känns_ fantastiskt!
 
Snackade lite med min schweiziske vän Morris på FB, har lite svårt att fatta att det var sex somrar sedan jag luffade i Europa och hamnade i hans Zürich. Repris i sommar kanske? Eller nä, finns varken semesterdagar eller pengar kvar till det, får nog bli ett västkusthäng i juli och en kollovecka i Öskevik.
 
Har fått ett provtryck på ett vykort som tyvärr inte blev så bra, måste klura lite till och se om jag kan få fram skarpare färger, kanske räcker det med lägre ljusstyrka. Eller ett annat tryckeri. Lite småfix kvar alltså, men snart finns det ett vykort med en apa på att köpa om allt går som planerat!

Tisdag den 7 januari 2014

Bedrövligt rakt igenom. Jag blev en day crawler.
 
Det slutade med att jag inte somnade alls inatt. Inte ens det där luddiga slumrandet där man kan räkna med att ha fått en lur här och där: jag kan redogöra för varje minut. Lyssnade på P3 Dokumentär (Knutbymorden), snurrade runt bland lakanen, räknade ihop momsen på mina kvitton, såg en film, snurrade lite till, läste alldeles för många kapitel i min bok, försökte än en gång somna in, surfade runt efter sagor på internet, funderade på tavelmotiv. Och sedan var klockan 07:35, och jag gick upp. Sms:ade med min husläkare där frampå morgonkvisten, och klockan åtta hade jag ett recept på insomningstabletter att hämta ut. Ikväll sover jag ovaggad, men ibland är det viktigt att få sömn och för sådana undantagsnätter ska jag ha de där pillren i reserv.
 
Har druckit kaffe konstant under dagen, haft möte och faktiskt fått en hel del gjort, jag funkar rätt ok trots tömda reserver, det är bra sådana här gånger. Det gör också att jag har dåligt tålamod med de som klagar på lite sömn och hunger - det är bara att kamma till sig, äta en nödbanan och bita ihop.
 
Utmaningen nu är att hålla sig vaken till minst nio, så att dygnet vänds på rätt köl igen.
 
 
 

Måndag den 6 januari 2014

Helgen är slut, och det är jag med. Helt urlakad, trots att jag nästan inte gjort annat än sovit, på konstiga tider. Det vore nästan skönt att kunna säga att jag inte varit helt frisk, då hade det varit motiverat att slacka så, men jag har mått fint. Vände dygnet redan natten till lördag och sedan var det kört.

 

Har påbörjat den där bokföringen, har ritat lite, tagit en promenad eller två och har läst böcker i timtal, men övrig tid har jag suttit som ett komatroll i soffan. Kanske behövde jag det, vad vet jag. Hur morgondagen ska bli är mig en gåta, skulle behöva vara på kontoret tidigt och stanna sent men det vete gudarna, gissningsvis får jag rulla in lite fashionabelt sent framåt kafferasten, för jag har inte somnat innan 05:30 någon av de här senaste dagarna. Att gå från night crawler till day dweller, min absolut sämsta egenskap, och en övning man egentligen ska göra minst en dag innan man förväntas prestera som en vanlig människa.

 

Fick årsbeskedet från CSN idag, och inser att jag med svårighet skulle kunna gå ned i tid för att det "känns kul att få rita lite", jag är för beroende av en inkomst om det ska gå ihop sig med räkningarna. Lite halvtrist måndag sådär i allmänhet, men bättre dagar kommer.

 

Passande nog lade Daniel upp denna gamla goding på Facebook idag:

 

 

Det är dörrskylten från vårt gamla kollektiv, han gjorde den efter att vi varit och sett The Descent på bio. Ida "Slayer" Lundqvist är fortfarande min favorit... Och att jag fått smeknamnet Vampire hade sin förklaring både då och nu. Jäkla natt att ha sådan dragningskraft. Vännen Daniel hittar man förresten här: blogg.yings.se


Fredag den 3 januari 2014

Jobb i två dagar, sedan helg igen, i tre dagar. Alldeles lagom kan jag tycka. Jag är redan less på studenter och vill helst av allt bara ägna mig åt att teckna från morgon till kväll, men det är än så länge en dagdröm. Tänk ändå om man bara kunde plocka fram ett papper eller en canvas när inspirationen faller på, istället för att som nu försöka hålla den vid liv hela dagen tills man kommer hem, och då inse att man är alldeles för trött för att skapa något över huvud taget. Knappt kvällsmat, och än mindre en tavla.
 
Men - fredagkväll nu, och det innebär en helg full av möjligheter! Flärptajm, som vi säger på kontoret. Jag tog sovmorgon (lång, men så har jag också fortfarande ett plus på flexkontot så det var med gott samvete), och var därför tvungen att jobba lite längre i gengäld. Blev ändå kortare än en hel arbetsdag.
 
Kom hem och städade undan julprylarna, flyttade fram orkidéerna och försökte få det att se ut som vår, trots att det är beckmörkt ute och regnet hamrar mot rutan. Letade sedan fram alla kvitton jag har från 2013 och fakturor jag skickat. Nu ska det bli ordning inför kommande redovisning av moms och skatt! Lade i en hög på köksbordet. Och där tog energin för bokföring slut, så det får bli morgondagens syssla.
 
Ska även klura på om det nya året ska innebära mer bloggande, eller kanske mindre? Något av det. Mindre, det kräver att jag samtdigt startar en dagbok offline, och det vet jag inte om jag kommer att orka hålla uppe, det har aldrig gått hittills. Bättre då att ha lite bättre pli på bloggen kanske, skriva oftare. Eller, återigen, mindre. Vi får se hur det blir. Inte så mycket av ett nyårslöfte alltså, men en nyårsfundering. 

Den allra första januaridagen 2014

Vi är bara några timmar in på det nya året, och det känns redan så mycket bättre än det förra. Det ligger som i luften.

 

År 2013 passerade i ett nafs, och gjorde inget större väsen av sig. Rätt oansenligt och utan att störa gick det från januari till december och jag tycker på något vis att jag hade kunnat göra mer av det. Idéer var det som alltid gott om, men jag lät det för det mesta stanna vid det. En torsdag i januari bloggade jag detta:

 

Kom hem från jobbet vid åtta, kokade havregrynsgröt, kollade Facebook och bloggar samtidigt som jag kikade på TV. Nu är klockan 21:15, jag ska bryta alla tidigare barriärer och krypa ned i sängen med en bok.

 

Living the dream.

 

Det beskriver tyvärr året rätt så bra. Jag startade visserligen upp Alma Drake och hängde mycket i Skatteverkets lokaler ovanför Magasinsgatan, men sedan kom jag inte längre. Ritade mycket, men endast det som var på beställning åt vänner blev det något av. Det andra blev liggande, ofta halvfärdigt, ibland bortglömt. Det gav sig aldrig ut i världen för att se om det höll för granskning.

 

Lindgården brann ned, mina tonårs ungdomsgård, en av ett par sorgligheter under året. Störst var att vi förlorade en kollega. Jag ser honom fortfarande i korridorerna.

 

Annat hände också, roliga saker. Jag jobbade på högskoleprovet, och gjorde flera besök i Örebro, i Stockholm och i Partille. Ett på Tjolöholms slott också. Och så reste jag och Lillebror till New York.

 

Åt mängder av jordgubbar under sommaren, och ägnade timtal åt att måla om väggarna, ändå fattas det färg längst upp vid taket.

 

Utöver det blev det rätt mycket kultur under året; teatrar, filmer, musikal och konserter. En hel del restaurangbesök också, inte fy skam. Jag gick på filmfestivalen förstås, och på Bokmässan, och såg till att träffa vännerna som är spridda över landet.

 

Året är starkt präglat av musiken från The Tallest Man on Earth, och av frukostar på lokal. Jag hängde mycket med Rambergsgänget, och som final kom lilla Olle till världen.

 

Ändå, ett halvdant år.

 

Upprepar det citat jag skrev ned i september 2013, upphovsman är Fredrick Terral:

 

"You may not be a Picasso or Mozart but you don’t have to be. Just create to create. Create to remind yourself you’re still alive. Make stuff to inspire others to make something too. Create to learn a bit more about yourself."

 

Viktiga rader.

 

Gårdagen kändes inte som ett avslut på 2013, mer som en start på 2014. Jag planerade att stänga in mig i två dagar för att koncentrera mig på att få en portfolio klar, och har så gjort.

 

Gick runt löjligt lycklig hela nyårsaftonen! Lagade potatisgratäng samtidigt som allra sista avsnittet av Christer sändes i P3, följt av Tankesmedjan på scen i Lund, inspelat under Musikhjälpen. Har sedan dess tagit pauser för att äta god mat, dansa i vardagsrummet, se på feelgoodfilmer och dricka bubbel, men där emellan har jag suttit böjd över pappren. Workshopen kommer att fortsätta fram till midnatt idag.

 

Fyrverkerierna exploderade runt omkring mig från tidig förmiddag igår, men crescendot vid midnatt var helt fantastiskt. Från min balkong ser jag öster, söder och en bit av väster, och den uppvisningen kan nästan mäta sig med nyåret i Sydney 2010. Nu vet jag det till nästa år, man behöver inte gå ned till vattnet utan ser stadens älvfyrverkerier från balkongen, i kombination med att villorna runt omkring fyrar av allt de äger och har. Tack Kyrkbybor, fin insats.

 

Av någon anledning blir det ofta hockeyreferenser när man pratar om att ta sig i kragen. Släppa sargen och komma in i matchen, tackla ett nytt år. Mindre snack, mer hockey. Jag vet inte vad det beror på, men jag ska göra allt det.

 

Gott Nytt År!

 


RSS 2.0