Tisdag den 29 november 2016

Det finns märkliga saker i England. Senast en påse chips från Marks & Spencer, ratad av Jennifer som köpte den innan den hamnade hos mig:
 
"Chardonnay, Champagne & orange flavoured potato crisps with edible glitter"
 
Guldskimrande chips med smak av champagne och apelsin. Helknasigt, och rätt gott.

Måndag den 28 november 2016

Avtackning för Camilla & Michael  igår - smockfullt i kyrkan på den dagens andra mässa, man kan skylla på advent men det var nog mest familjen Persson som lockade. Nästan lika fullt i Svenska Salen efteråt, vi hade dukat fram några hundra smörgåsar och bakelser och det försvann i ett nafs utan att vi hann provsmaka. Tal och applåder och lite tårar, och sång från oss i personalen förstärkt av svenskarna i salen.
 
Avslutade med champagne i Prästgården, och allra sist Winter Wonderland i Hyde Park i fint sällskap av Ella, Axel, Astrid och Jennifer. Det ser ut som om en julbutik har exploderat i parken; blinkande ljus och granar och tomtar överallt, insvepta i våffeldoft och julmusik och såpbubblor och gud vet allt. Mysigt och fint, och kallt trots Hot Cider i pappmugg.
 

Dagen startade med diskussioner tillsammans med SKUT och Kyrkorådet. Kanelbulle till frukost. Lunchen blev inte av förrän sen eftermiddag, men då blev det också den bästa lunchrasten på länge: jag kröp upp mot min sänggavel, satte skeden i favoritlådan från Tesco (ärtor, edamamebönor och strimlad spenat, löjligt enkelt men smarrigt) och läste några kapitel ur Roald Dahls "Häxorna", en av mina favoritböcker från mellanstadiet. Minns fortfarande alla bilder så väl.
 
Inspiration till denna sagolunch kom under morgonbönen. Jag satt och tittade upp mot det runda fönstret i färgat glas högt uppe under kyrkotaket, och så dök med ens en barnboksidé upp i huvudet. Skulle helst av allt vilja börja skriva och rita direkt, men låter den ligga till sig lite inne i huvudet, tills tid finns. Under julen kanske.
 
Nu drar jag strax på mig tofflorna, slänger en filt över axlarna och beger mig ned till vårt vardagsrum, Svenska Salen, för att se den femte filmen i Harry Potter-serien, tillsammans med ett gäng invånare på Harcourt Street. Ingen tokig måndagskväll.
 
 

Fredag den 25 november 2016

Sånt som får det att hugga till i hjärtat klockan sen natt/tidig morgon:

Den plötsliga insikten att jag inte längre minns exakt hur cykelvägen ser ut från Myntgatan i Vidingsjö hem till Palatset vid Hospitalstorget.

 

Ett tag i livet var den sträckan så välbekant, jag och Johnny och Nikke hattade fram och tillbaka på den där cykelvägen. Upp och ned för små backar, över gator och runt hörn och förbi träd. På väg till och ifrån, alltid med löfte om att snart vara på väg till igen.

 

Jag brukade hitta, men det har gått många år sedan dess. Johnny somnade in år 2010, efter en extra susig rusig dusig helg. Han hittade också.

 

Jag tycker sånt där är så märkligt, känslan av att livet går, och jag har svårt att vänja mig. Johnny, Nikke och jag. Det som en stund i livet tas för givet och som självklart och är hela ens värld, samma lilla stunds detaljer glöms med tiden bort och suddas ut, ersätts av annat.

 

Sista gången jag såg Johnny stod han trött lutad mot en stolpe uppe vid Borggården. Jag vände mig om och gick, Johnny stod kvar. Ett halvår senare kunde en vän berätta att han fortfarande satt där vid cykelstället, anonym utan sin registreringsplåt och märkt av snö och vind. Slutsusat.

 

Nu har jag ny cykel, och en ny stad. Samma Nikke.

 

 
 

Tisdag den 22 november 2016

Årets julmarknad, min första, är över. Som uppvuxen på en hembygdsgård (Fagerstas) som varje år julstökar och drar massor av besökare i november och december så kände jag mig lite förberedd, och jag hade dessutom tittat på Grimås film om uppbyggnad, marknad och nedmontering av just Londonmarknaden.

 

Jag hade hoppats att det skulle bli kul, det blev det, och jag hade räknat med mycket jobb och det blev det också. Allt gick fint och vi slog försäljningsrekord i år igen. Jag hade min böcker i presentståndet och det såldes en del, låter dem ligga på efterförsäljningen i caféet också och hoppas att ännu fler hittar nya hem den vägen. Har svassat runt i folkdräkt från Bohuslän och har träffat massor av trevligt folk den här veckan, frivilliga och stallholders och besökare, så gott som samtliga har varit fina och glada.

 

Gillar ju att vara en del av stora projekt, det ligger mycket organisation bakom den här megamarknaden men så rullar den också på bra. Det var rätt imponerande att se hur hela styrkan på tre timmar lyckades montera ned och återställa merparten av lokalerna i söndags kväll, innan vi alla samlades för köttbullemiddag i Prästgården. Gårdagen ägnades helt åt storstädningen, bygga upp återförsäljningen, röja det som inte hanns med i söndags. En del svabbande blev det också, det föll en störtskur över staden och plötsligt hade vi en liten flod nedanför trappen mot förråden till, via en otät lucka i golvet. Torkning, rensning och hoppas på det bästa, men sen kväll kom nytt regn och vi fann oss svabbande igen. Nu har en vattensug slurpat upp en del ur röret, muttrar har dragits åt och hantverkare ringts in. Håller en tumme för regnfria tider tills det är löst. Knöt ihop säcken på The Chapel, viktigt att stötta kvarterspuben.

 

I fredags var alla lediga, så efter att marknaden stängt på torsdagkvällen (och efter en slurk vin tvärsöver rooftop garden tillsammans med Marianna och Caspar) gick jag, Alex, Ella & Astrid till Everyman i Maida Vale och såg midnattsvisningen av senaste JK Rowlingfilmen, Fantastic Beasts And Where To Find Them. Älskar Everymanbion, få sötpotatisfrittar serverade vid biosoffan medan man suger på en mojito, oj oj.

 

Vi har ledigt idag och imorgon också, känns lyxigt och som bomull för kroppen, välkommet efter alla sena kvällar senaste veckan. Min kropp är täckt av blåmärken, har visst slagit i något oftare än jag märkt. Planen för dessa ljuva 48 timmar är främst bokjobb, det behövs. Lägga upp tassarna och se Netflixserier hinns nog också med. Vila rygg och fötter.

 

Nu ska jag bege mig till Russel Square och träffa Amelie som frilansar som illustratör här i London; dricka kaffe och prata illosar, finns inte mycket som kan slå det.

 

Förresten, dagens Facebookstatus nedan - kom och köp!

 

 

Hej fina skara Facebookvänner!

 

Nu har den nytryckta lilla blå anlänt och premiärat i London!

 

Hur ser det ut i Din egen bokhylla, avdelningen Fina barnböcker som man gärna bläddrar i, läser och återvänder till? Vilken guldchans att nu kunna komplettera! Alla fyra titlar finns här hemma hos illustratören på Harcourt Street, och de hittar både till Sverige och runt om i UK om man instruerar kuvertet.

 

Författaren Staffan berättade om en familj som brukar dra Harald-citat vid matbordet, från Lillan & Lokeböckerna, sånt blir man ju så glad av! De böckerna är härligt tramsiga, och fyllda av konstiga uppfinningar.

 

Anna Helgesson har skrivit böckerna om tvillingarna Saga & Simon som ständigt hittar mysterier att lösa medan vardagslivet pågår i Kummelby - helmysiga böcker!

 

Målgruppen för båda serierna är ca 8-10 år, men de är också till för alla femåringar och tolvåringar som vi vet läst och gillat. Jag tycker dessutom att det är för få bilder i vuxenböcker, så köp en till dig själv också.

 

Fem tjugolappar per bok, eller £9 om du befinner dig på ön. Fyra julklappar kirrade i ett nafs. Jag skriver gärna en hälsning i boken och törs nästan lova julklappsrim till. Skicka ett meddelande här, eller maila på almadrakeritar(kanelsnurra)gmail.com. Idus egen sida är också ett bra alternativ, idusforlag.se.

 

En drös kramar till er allihop!


Måndag den 14 november 2016

De senaste dagarna är en smula suddiga. Spex i fredags kväll, ledig lördag men så spex igen mot kvällningen. En hejdundrande fest som pågick till 04:30 och några ynka timmar senare drog julmarknadsbygget igång. Hela söndagen gick åt till det.
 
En god bit innan dagens gryning, kl 05 mer precist, tassade jag och Camilla ut ur kyrkan och åkte till New Covent Garden Market för att köpa amaryllis och julgran och pynt till marknaden. Stora dinosaurieskelett i guld såg vi mer än ett av; märkliga dekorationer. Åt en toastad croissant sittande i smutsiga skinnsoffor och med mössorna på, men just så ska väl en morgonmarknad vara. Åter på Harcourt Street strax efter sju, huset sov fortfarande.
 
Bygg och fix och trix hela dagen. Mycket bärande. Massor av frivilliga på plats, varor och kylar har anlänt. Den tidiga morgonen till trots blev det sen kväll.
 
Det får bli radiotystnad ett par dagar nu, annat pockar på uppmärksamhet. Söndag är marknadens sista dag, sedan andas vi lite.

Torsdag den 10 november 2016

Sverige är insnöat, och över London faller ett isigt regn.
 
Gårdagens överblivna pizza blev lunch som knaprades under ett redaktionsmöte. Många ansikten har susat förbi under dagen; det har kramats, det har hjälpts. Nere i salen har en teaterscen med ljus och kulisser vuxit fram. I min lägenhet finns inga speglar, de är utlånade till skådislogerna, och genom min tunna dörr hör jag hur Luciakören övar i kyrkan, den version av "Bereden väg" som jag tycker är så fin.
 
Livet är, trots allt, rätt gott.

Onsdag den 9 november 2016

En vecka sedan sist, och nu är det sådär konstigt igen: inget händer, och allt händer.
 
Mitt Rambergsgäng var här i helgen, älskar dem. Kom i torsdags och fick sova i Caretakers obebodda lägenhet tvärs över gården. Sett "A Street Cat Named Bob" på mysiga Everyman, käkat Nandos och Wagamama och pakistanskt vid Towern. Öl på ett par pubar, en hel del shopping och väldigt mycket traskande. Värmde fingrarna på ingefärsdryck på Borough Market, åt storfrukost på Bills Baker Street och hade på det hela taget en finfin helg!
 
I måndags kom basartransporten. En stor container, skeppad från Sverige, anlände med 5 ton (!) varor. Vi hade fått tag i många frivilliga som fick frukost mot att de hjälpte till att bära, och det gjorde susen. På knappa två timmar var vi klara. Liiite trångt i kyrkan nu, prylar överallt, och då har inte allt kommit än. Den kvällen tog vi en Cat and Burger ute hos Helen, käkade sötpotatisfrites och klappade på Presidenten.
 
Tisdag. Chalmersspexet anlände och tog över huset - hur bra som helst! Vi fick hjälp att langa ned varorna från ScandiKitchen, föräldrar fick hjälp med sina barnvagnar ned och uppför trappor och bäst av allt: det är en massa spexprylar överallt! Svenska Salen förvandlas under för undan till en teater, jag myser runt bland kannor och byxor och rekvisita och vill egentligen bara hänga där om dagarna. Går dock inte, tusentals andra saker ska göras. Bra det med, på sitt sätt.
 
Igår ost och vin och Harry Potter, i grannarnas soffa, och ikväll Ung i London. Sexologen Timmy svarade på frågor och vi bjöd på pizza och kondomer, väldigt uppskattat. The Chapel efteråt.
 
Hösten har slagit över i vinter, och Trump chockade den förnuftiga delen av världen genom att vinna presidentvalet. These are truly crazy times.
 

Onsdag den 2 november 2016

Ber om ursäkt för klent uppdaterande. Det är en smula apmycket att göra just nu, på alla fronter.


RSS 2.0