Söndag den 29 december 2013

Två veckor sedan sist.

 

 

Det där tåget, det tog mig tillbaka till Östergötland ännu en gång.

 

 

 
 

 

December innehåller ju en hel del fina saker, även om många av dagarna har ett jobbtöcken över sig. Ibland får man t ex korka upp bubbligt redan vid lunch för att man behöver flaskan till att baka en pepparkaksubåt. "Alban sub-tour 2013" i glasyr, det har inget med båtflyktingar att göra utan nutidskopplingen är att Dr Alban ska vara med i Melodifestivalen. Han och Sean Connery hänger på ubåtsbryggan. Ölbrödrahärket blev en halvmeter långt i år, och var klart först en bit efter midnatt. Det är helt klart mer tidskrävande nu för tiden, när det samtidigt som det bakas ska springas efter ettåringar, fikas, lagas middag i två omgångar, tittas på julkalendern med sexåringen och treåringen, lekas med sopbilen, kastas klossas. Men samma kärlek nu som då, samma råa hjärtlighet.

 

En annan kväll fick jag sätta mig vid dukat julbord och moffa i mig godsaker i timtal. Rambergets finest kockade, det ingick julklapp, cheesecake och nakenkatt, och det har blivit en tradition. Älskar´t.

 

 

Aftonens näst roligaste (det vi gråtskrattade mest åt lämpar sig inte för blogg) var att möta ett gäng tonårsgrabbar på hemvägen:

 

 

"Öh, jag är invandrare!"
"Men du är ju född här..."

 

 

Sedan julfirande hemhemma. Den blöta julen 2013. Den varma. Förra året skottade vi så mycket snö att det till sist inte fanns någonstans att lägga den, vallarna var för höga. Tack vare det toksnöiga året kändes det ändå fint med en grön jul. Lilla fabrorn, en slags gammelfarfar, firade med oss som vanligt. Tema brunt, han såg ut som en pepparkaksgubbe. Brun rock, bruna skor och byxor, beige tröja med bruna detaljer. Toppluvan hade sliten tofs och var vit- och brunrandig. Med sig hade han tunnslitna lakan att bädda med, och han gav bort hemkokt svartvinbärssylt, pratade i detalj om matematiklektioner han hållit på 50-talet, och strödde guldkorn omkring sig som: "Jag köpte en salva i Köping en gång". Som vanligt. Övriga familjen somnade, men farbrorn höll låda fram till efter midnatt, då upplyste jag om att det blivit juldag och att vi om fem timmar skulle upp för att gå på julotta.

 

 

Lillebror och mamma sjöng i kören den morgonen, jag och farbrorn satt i bänk och lyssnade när de övade. Hade med korsord som vanligt, om det skulle bli långtråkigt, men fabrorn var betagen av sången. I en paus sade han med hög röst, "Vilket hår han har, den mannen!", och gestikulerade med käppen mot den grårufsige körledaren.

 

 

Julklappsfritt som vanligt, skönt faktiskt, men mamman fick ändå tre saker: jag gav henne en fotobok om vår Vietnamresa, medan Lillebror gav bort ett knivset samtidigt som han gentlemannamässigt tog hennes parkeringsbot. Lugnet återställt.

 

 

Enda snögloppet den här julen kom en sen kväll när vi var på väg hem i bil från Örebro, efter att ha varit på bio. Den låg kvar över natten, sedan var det vår igen. Vi har vandrat i skogarna, andats ljum luft och mossdoft. Tittat på träden som fallit i storm efter storm, skrattat tillsammans, umgåtts. Haft morbröder på besök, vandrat runt Lindessjön. Känner mig alltid så inspirerad till stordåd när jag umgåtts med min närmaste familj, nästan så att man skulle vilja hyra ut dem till andra bara för att få sprida feelgood-känslan till fler!

 

 

 
 

Kom hem igår kväll och inrättade pappersverkstad, en workshop som snabbt spred sig till övriga lägenheten. Svår abstinens efter pennorna, jag påbörjade en massa projekt samtidigt och avslutade inte ett enda av dem. Inspirerad som sagt.

 

 

Imorgon är tanken att jag ska jobba. Så tja, jag gör väl det.


Fredag den 13 december 2013

Var allt lite matt i pälsen igår, efter festen. Jobbade till halv sju, och sedan hade Jenny och jag biljetter till Gardell på Lisebergshallen. Åh, älskar den mannen, han är så himla fin.
 
Promenerade ned till Brunnsparken genom en upplyst vinterstad, och höll på att somna på bussen hem. Satt ändå uppe halva natten.
 
Idag känns det som om en tuff höst kommit ifatt mig, har varit ofantligt trött. Vi lunchade i Teknikparken och tackade av Betsy som byter fakultet efter jul. Hade ett planeringsmöte och drabbades av insikt i hur mycket vi har att göra under den kommande månaden med start måndag. Jag gissar att vi överlever, det brukar vi göra. Det är förbjudet att dra på sig influensa nu, det bestämdes.
 
Har nu en enormt skön fredagkväll, med Musikhjälpen. Har tillfälligt hamnat på en annan kanal dock, i en dokumentär om ett tyst retreat - jag blir väldigt sugen på att själv vistas på ett sådant någon gång. Minns att det ligger ett i närheten av Rättviks stiftsgård, men säkert finns något här på kusten också. Fast en hel dag, flera dagar, utan att få nynna på något, jag tror inte jag skulle klara det. Kanske är det bara en helg med papper och penna jag behöver. I dokumentären går de nu runt och upptäcker fågelsång för första gången; kan känna att jag har ett litet försprång där, lever redan för det mesta här och nu. Men som sagt, att få grotta in sig en helg med enbart sina kreativa idéer, har en liten tanke om att nyåret ska bli så, vi får se.
 
Imorgon ser jag fram emot en tidig morgonkaffe på stationen, och ett tåg.
 
 

Onsdag den 11 december 2013

Julfest med jobbet - på legendariska Nefertiti! Komplett med bluegrassband, steel guitar och juldikt läst på tysksvenska. Lätt överfull lokal, drinkbiljetter, god stämning. Jag och Anneli tog vägen om Musikhjälpen på Gustaf Adolfs torg på vägen hem. Kom just hem till min lägenhet och slog på TVn, vi missade stormtroopersarna som nu dansar framför buren. Ser också att David Druid är nattkompis fram till kl 02; ja men då är det bara att vara vaken då. 

Tisdag den 10 december 2013

Klev ut på campus i djupt kvällsmörker. Kuggen var ovanligt upplyst, den doftade grillkorv om luften och var ljummet. Riktiga vårkänslor, en vecka in i december.

Måndag den 9 december 2013

Jag hinner inte riktigt med bloggen just nu.
 
För minnets skull: tågluffen gick till Linköping och NNUA:s tvådagarskonferens. Hade sällskap av P, genomled en isande kall vandring i industrilandskapet i Norrköping men tröstades av Arbetets Museum och Visualiseringscentret där vi fick se domeflm i 3D, fräckt måste man medge. En tur inuti ISS tillsammans med Fuglesang, och därefter ut till planeter och galaxer och ekot av Big Bang. Mest intryck på mig gjorde bilden när vi zoomade tillbaka till Vintergatan och vårt lilla blågröna klot som hängde där alldeles ensamt i rymden. Tänk om vi är den enda planeten med liv, åtminstone är vi ganska ensamma just i vår del av universum, och tänk om vi nu är på väg att förstöra det klotet.
 
Ditchade konferensgänget och tog en After Work med Marwa & Robin istället, mina favoritNorrköpingsbor. Vi hängde på Munken, käkade Wallenbergare och skrattade så att mascaran rann osnyggt. Sprang till tåget, och hann.
 
På torsdagen passade vi på att luncha med Nikke som ringdes in till Kårhusets restaurang. Passade också på att lämna över visitkorten jag gjort, nu hoppas jag att de ska spridas duktigt i undervattensfarkostbranschen. Svårt ord. Svår bransch.
 
Konferensen tog slut, och jag luffade till Norrköping än en gång, nu för att bo över på Östra Promenaaaaden. Vi var som en liten familj, handlade och lagade mat, bakade kakor. Medan jag diskade satt Robin vid TVn och Marwan vinkade adjö, hon skulle på crawlkurs i simhallen. Det är så skönt med vänner man känner väl.
 
De där kakorna skulle tas med till ett julfika dagen efter, "Baka din bästa julkaka" var instruktionen, och vi misslyckades kapitalt. Allt mättes noga upp, utom smöret där Marwa blev modig och måttade på en höft. Resultatet blev att syltkakorna flöt ut till en enda stor kaka på plåten, med en knappt märkbar klick gul sylt i mitten. Knasigt men gott; mycket smör gör det med en kaka.
 
Fredagen var en semesterdag, och jag valde att ta buss tillbaka till Lkpg innan solen gått upp, läsa jobbmail samt lämna några rör blod. Alla förvaltar vi ledig tid på olika vis. Den där bussresan var mysig, 06:45 rullade vi ut ur staden och påbörjade resan mot en annan, det var nattsvart ute och vi kröp ihop bredvid varandra i våra vinterjackor. Bältet satt alldeles lagom hårt: på ditvägen var det trasigt och kort men jag envisades med att spänna fast det ändå. Mot slutet var det svårt att dra djupa andetag, trodde nästan lungorna hade klibbat ihop...
 
Marwan jobbar på lab på US, och jag som har svårt för kliniska miljöer kände mig riktigt hemma. Fick frukost när vi kom fram, sällade mig tacksamt till gänget och låtsades att jag hörde hemma. De forskar på blod, så mot en biobiljett fick jag sedan lämna ett par rör och fick dessutom en snabb blodanalys. Allt föll väl ut, och indiern som skulle ta hand om proverna var extremt pedagogisk och trevlig.
 
Lite egentid på café och mot eftermiddagen nya äventyr. Mötte upp Mia och hämtade kidsen på dagis i Sturefors, och sedan var det fredagsmys för hela slanten. Signe visade upp sitt dockskåp, alla dockorna hoppade från taket men det var bara flickan som började blöda, hon som hoppade först. Resten av familjen landade på henne och klarade sig. Lilly gosade i soffan och visade hur man gör bentag när man simmar: groda, strut, pinne. Hur enkelt som helst.
 
Familjefrukost, och skjuts in till tåget, de är bra fina de där Engströmarna.
 
Häpp häpp, hem till kusten igen och det där julbaket med lussetrynen och sedan var det dags för workshop på Arken i dagarna två. Tisdag kväll var jag helt slut, men nöjd.
 
Stormen tog två av tre juldekorationer på Lindholmen, granarna gjorda av stänger och belysning knäcktes och föll ned - jisses vad stora de är när de fallit! Stormen Sven till trots lyckades jag ta tåg till huvudstaden i lördags morse. Brunchade med Daniel på Clarion vid Norra Bantorget, väldigt kul eftersom det var länge sedan vi sågs, och väldigt jäkla snorkallt i Stockholm, höll på att förfrysa di stackars strumpbyxebenen.
 
Tight schema, och strul med hotellrummen, men till sist var ett städat och vi kunde checka in, svida om och sminka till oss och bege oss till EAT. Vid det här laget var Daniel utbytt mot Mia. Krispig kyckling och smarrigt vin och sedan i fortsatt isande vind mot Stadsteatern. Jöback imponerade stort i Sweeney Todd, älskar den musikalen och det var en mycket snygg produktion, jag gillade hela upsättningen. I pausen åt vi chokladbollar och drack mousserande vin, ingen kombo som går till historien men det kändes lyxigt. Helt tjockt i hotellbaren den kvällen, så någon efterdrink blev det aldrig.
 
Sov gott i mjuka sängar och åt oss tjocka på en av de bättre frukostbufféer vi sett. Tågen gick i tid, genom fönstret såg jag ett mellan-Sverige fara förbi helt snötäckt men väl på västkusten hade det blivit plusgrader och spårvagnarna hade just börjat rulla igen. Mötte upp med Malin på Lorensbergsteatern och såg Hellmans Drengars julshow, shownumren är det de gör bäst och i år var det Hollywoodtema. Tipp tapp i James Bond-tappning, och Star Wars, väldigt underhållande. Efter den här kulturhelgen kände jag mig riktigt peppad inför terminens sista två veckor, upplevelser har den effekten.
 
Jag var förresten dryg hela Linköpingskonferensen, drabbades av svår nostalgi och gick runt och pekade på husfasader och meningslösa ting och sa "åh det där trädet har jag ätit varmkorv under en tidig sommarmorgon", sånt. Sjukt jobbigt att lyssna på skulle jag tro. Den där staden känns fortfarande så hemma, och jag funderade lite på om det var där jag ändå skulle bo. Gick förbi min gamla port, en av många, och tittade upp på mina fönster där jag brukade sitta och titta ned på gatans folkvimmel.
 
Funderade ända tills vi rullade in i Göteborg - då släppte jag tanken, eftersom jag insåg att det här känns ännu mer hemma.

Torsdag den 5 december 2013

Vinterstormen Sven drog under dagen in över landet. Färjor ställdes in eller ändrade tidtabell, broar stängdes av, tåg stod stilla. Grenar faller ned lite varstans, stadens julgranar böjer sig för vinden och det blinkar då och då till i lamporna. När arbetsdagen var slut åkte jag över vattnet till Redbergsplatsen och gick på kvällsföreläsning; Johan Theorin gjorde starkt intryck, han pratade om sina böcker och om livet som författare, jag blev sugen på att läsa allt han skrivit. Och på att flytta till Öland, permanent.
 
Stod sedan i Nordstans busskur och såg det hända. Ösregnet lämnade inte längre vattendroppar på min krage, små kristaller har istället bildats. Sedan slog det på ett par minuter över i fullskalig snöstorm, har aldrig sett det skifta så snabbt förut. Stora tussar ven in i bussen vid varje hållplatsstopp, men över bron och hem kom jag. Kurar inomhus nu och önskar intensivt att mitt morgontåg på lördag ska gå enligt plan.
 
Nu har strömmen blinkat till flera gånger med någon minuts mellanrum; tar ficklampan med mig in i badrummet, det är alltid trist om det blir nattsvart mitt under pågående dusch.

Söndag den 1 december 2013

Mellanlandar hemma som hastigast denna första advent. Hann med ett julgodisbak; Hanna, Sanna & Mikael kom över och med inramning av kaffedoft, glögg och julmusik på repeat blev en massa godsaker till i mitt kök. Snickers, flera sorters tryfflar, fudge och chokladkola. Och de traditionsenliga lussetrynena förstås, jag älskar formen. Trynen såsom mamma gjorde dem.
 
 

RSS 2.0