Söndag den 19 maj 2013

 

Två slitsamma arbetsdagar, sedan Göteborgs-Varvet, och med det sommaren. Klibbiga 25 plusgrader som från ingenstans på lördagen. Anders och Ylva var i stan för att A skulle springa, men de lyckades vi aldrig hitta. Spanade efter Malin vid startfållan men inte heller henne såg jag. Hade ett diadem med vippande guldstjärnor på mig för att sticka ut i mängden, barn pekade och sträckte knubbiga fingrar efter mig men som vänmagnet var de sämre. Man glömmer från år till år hur mycket folk Varvet verkligen drar till sig, Slottsskogen är som en bubblande gryta. Peppade Marwa medan hon åt banan och laddade, och hejade iväg henne när hennes startgrupp sprang ut ur fållan. Sedan började lång dags färd mot uppsamlingsplatsen...

 

Målet var en gräsplätt vi hade sett ut redan innan, där Maria, Ylva & Elvis skulle finnas, men att röra sig genom folkmassan var sirapssegt. Jag och Robin försökte gena över Botaniskas hållplats men där var det avstängt, funktionärerna pekade mot polisens avspärrningar och sa att vi fick gå runt. Vi tittade på löparna under tiden och det tog sin tid att komma bort till Linnéplatsen igen, och väl där brakade ovädret loss. Ett litet grått regnmoln skickade ut en blixt och ett muller som snudd på gav mig tinnitus. Läste sedan att åskan slagit ned i Olivedal alldeles nära där vi befann oss, inte konstigt att smällen kändes. En halv minut senare klamrade vi oss fast vid varandra under ett paraply, med en filt svept runt om, ändå blev vi blöta av störtskuren. Vårt lilla gäng hade vid det laget lämnat gräsmattan för målgången och vi fann aldrig varandra. Mobiltelefonerna lägger ju också av när masterna överbelastas, så man fick lita till ögonen. Pojkarna sprang i mål, fick vi till sist veta när sms:en började trilla in, och vid kexchokladtältet kunde vi en timme senare hämta upp Marwan, som var trött men nöjd.

 

På kvällen blev det hembakad pizza på balkongen. Drog igång en playlist från förra festen och andades in den ljumma sommarnatten. När Eurovision drog igång flyttade vi in, kommenterade bidragen och drack Kilkennys. Det återkommande skämtet var av någon anledning att köra runt med nedvevade rutor och Georgiens bidrag på hög volym.

 

När jag följde dem till busshållsplatsen vid kl 01 var det på riktigt sommarnatt ute. Två timmar senare satt jag ute på balkongen igen; Göteborg var fortfarande 20 grader varmt.


Onsdag den 15 maj 2013

Har oönskat blivit med mås. Vid halv fyra morse började den fara fram och tillbaka utanför fönstret och vråla:
 
"Iiää-iiää-iiää *konstpaus* iiÄÄÄÄÄÄÄ!!"
 
Gudars skymning, hade gjort vad som helst för att bli av med honom där och då. Hade just kommit tillräckligt till ro för att kunna få några timmars sömn innan morgonen, och ställt den ena väckarklockan ute i hallen för att säkert vakna. Vågade inte stoppa in båda öronpropparna, räknade med att vara halvt medvetslös och då säkert sova mig igenom alarmen, det fick gå med bara den ena. Det stoppade inte riktigt allt iiäää som pågick.
 
Tröttmössa idag förstås. Det vände mot kvällen, mötte upp med Maria & Malin på Avenyns nya Espresso House, käkade surdegslimpa och skrattade så mycket att Maria fick ont i magen.
 
Nu laddar jag för ännu en måsmorgon, räknar inte med att komma undan.

Måndag den 13 maj 2013

Börjar på allvar att gilla Community, och snubblade in i dubbla repriser inatt. Sedan gick det fort: ett par kapitel ur Koontz "Shadow Street", lite kast fram och tillbaka i sängen för att komma till ro och så plötsligt fyra-Ekot. Inte särskilt ok, men vad gör man. Jag skulle verkligen misshandla dygnsrytmen om jag kunde jobba hemifrån, med längre vakna perioder än nu följt av åttatimmarsnätter, i en cykel som åtminstone en gång i veckan skulle pricka in ett normalt dygn.
 
Än så länge har jag dock ett alldeles vanligt jobb, och strax efter åtta imorse var det en synnerligen sömnig medarbetare som släntrade in på kontoret. Ingen tokig måndag faktiskt, på det stora hela. En del från förra veckan trasslade ut sig, de flesta var på gott humör och regnet som drog in under eftermiddagen gjorde det friskt ute, och blött.
 
Nu: CBS 60 Minutes. Sedan sova.

Söndag den 12 maj 2013

Lata dagar är förbi.
 
När det känns som en aktivitet att brygga kaffe, då har man verkligen gått ned i sparläge. Ett par gånger under denna långledighet har jag ryckt upp mig och gjort saker - ljumma saker som att gå in och jobba ett par timmar, tvätta allt jag äger, omorganisera garderoben, promenera i duggregn - men flest timmar har alla gånger lagts på att läsa. Böcker, internetforum, tidningar, allt jag kommit över. Vakna nätter, sömniga dagar. P3 Dokumentär kan inte producera nya dokumentärer fort nog, jag har lyssnat igenom snudd på samtliga i arkivet nu. Finns förstås andra dokumentärer att ta in men jag gillar P3s produktioner. Kollegan Suzana tyckte att jag skulle se Glee och lånade för ett tag sedan ut säsong 2+3, försökte se klart det nu i helgen. I början var avsnitten oväntat humorstiska och bra, men nu har jag fått en överdos och tycker mest det är smetigt, fattar aldrig riktigt om de driver med sig själva eller är uppriktiga med allt präktigt snack om avhållsamhet, alkohol, att vilja passa in, tonårsgravditeter, bibelklubb osv. Det som nu är kvar får ligga till sig ett tag på TV-bänken.
 
Prognosen för kommande vecka säger soliga dagar och sena jobbkvällar. Jag kan ha fel, hoppas det, men det ser lite halvmörkt ut. Spår även ökad kaffekonsumtion, jag har lyckats dra ned på sistone men nu släpper jag allt sådant; ska jag överleva är trög Selectavätska en nödvändighet.
 
 

Fredag den 10 maj 2013

 
 
Fredagspizza!
 

Torsdag den 9 maj 2013

Det är alltid mitt i natten när jag börjar fundera på om det verkligen är för sent att bo i en vindsvåning i Paris, eller i New York. Det vore ju för sorgligt i sådana fall, jag har ju inte hunnit prova på det än. Innervägg av råtegel, industriromantiska lampkåpor över köksbänken. En cykel i hallen. Sängen mitt i det stora rummet, lite tyg som hänger ned från en takfäst vajer runt om. Corn flakes i glasburk, eller i en dispenser, och plåtburkar. Halvmålade canvasramar längs golvlisterna, lutade mot väggarna.
 
Sånt drömmer jag om, om nätterna.

Tisdag den 7 maj 2013

Ah, det nattliga ljudet av skateboardhjul mot torr asfalt... Vår.
 
En dag när _allt_ gick fel och strulade till sig på jobbet, tröttsamt när det blir så. Halvt surmulen gick jag direkt från skrivbordet till frisören och fick oväntat två timmars meditativ tystnad, jag tog mig igenom tre skräptidningar medan jag blev schamponerad och klippt, det kunde inte ha kommit lägligare.
 
Klev ut därifrån lite jämnare i slingorna, köpte tulpanbuketter och missade strax därefter bussen mot Eketrägatan. Då hände det. Samma bil som just släppt förbi mig vid övergångsstället, och som jag kort höjt handen till som tack, såg att jag inte hann fram till hållplatsen innan bussen åkte. Han stannade därför och erbjöd mig skjuts, de var ändå på väg åt samma håll som bussen. Jag brukar inte hoppa in i främmande bilar, men han hade sin son i framsätet så jag tackade ja den här gången. När vi kom till Eketrä skulle jag vidare med spårvagn, men han insisterade på att få köra mig till Ramberget: "Äh, vi väntar bara på att klockan ska bli åtta och hockeyn börja, klart jag kör dig". Himla gulligt av dem! Sådan där vänlighet blir man alldeles varm i hjärtat av.
 
Som avrundning, på en dag som började skräpigt men vände mot slutet, hade Hanna lagat fisksoppa som jag och Sanna tacksamt sörplade i oss. Sedan hjälptes vi åt att bygga en present till en nyfödd i deras bekantskapskrets: en blöjtårta! Vi funderade på varför alla känner till konceptet utan att man sett en, vi skyller på amerikanska komedier. Hur som helst rullades små blöjor till rullar och staplades till en pyramid på en bricka tillsammans med söta små kläder och strumpor. Rosa snöre runt varje våning, cellofan runt hela skapelsen och en stor rosett som avslutning - den blev jättefin! Sven gjorde sitt eget avtryck och tuggade på alla snören han kunde hitta, och av misstag på mitt finger. Han fick en apa fylld med kattmynta att leka med, den bet han huvudet av på ingen tid alls. Lite av en krigskatt det där.
 
Strax efter tio bröt vi upp. Jag vandrade hemåt, ringde Lillebror och gick fel igen (hur svårt ska det vara att hålla rakt spår mellan villorna?) och hann handla på Coop innan de stängde kl 23. Sedan stod jag en bra stund på balkongen och andades vad som kändes som sommarluft. Kanske har det vänt på allvar nu.

Söndag den 5 maj 2013

För första gången kändes våren på riktigt i luften. Bilresa genom solvarma åkrar i en dryg halvtimme, sedan var vi framme vid Skårs Gård. Himla fint ställe, och det fanns våfflor att grädda. Jag, Hanna & Sanna brunchade i ett par timmar, och körde sedan vidare till Tjolöholms slott. Vandrade genom slottsparken och gjorde därefter en längre utstickare förbi tränande hästekipage, genom vitsippsskog och via en stenmur och terräng tillbaka till slottet igen.
 
Precis allt man kan önska sig av en utflyktssöndag.

Lördag den 4 maj 2013

Sitter i soffan med någon slags brunch, en klase vindruvor som sköljs ned med ProViva och kaffe, mest av det där sista. Tittar på CBS 60 Minutes som den här veckan har Bostonbomberna på agendan.

 

Förra helgen var jag och Mia i Örebro. Vi letade upp varandra på sista tåget och checkade in på Clarion över natten; med respektive boplats i Göteborg och Linköping är just Örebro ett bra alternativ mellan våra städer. God lunch på Java och så rundvandring på slottet. Det hade jag bestämt och sett fram emot, men nja... En Sparre har bakåt i historien haft alkoholproblem och under den perioden sålt nästan alla möbler på Örebro slott, så numera är det mest en konferensanläggning, undantaget någon kista och replikor av stora tavlor. Det låg papperskonfetti på golvet efter något event, och borden var rangliga. Längst upp i slottet har ryska fångar en gång suttit inspärrade, och även om det idag är omgjort till mötesrum och lektionssal så gick vi upp för att titta på utsikten. I ett fönster med gammal blomstermålning kunde man se kyrilliska inristningar, och guiden upplyste om att man också kunde hitta inristningar från de högstadieelever vars skola brukar hyra in sig. Vilken krock mellan då och nu.

 

Som final fick vi sitta en stund i en mörk fängelsehåla och få reda på att den mest kända fånge som suttit där var Lasse-Maja, och att man numera höll barnkalas där nere. Det var en ok timme, simultantolkad på engelska, och guiden var medeltidsklädd och gjorde sitt bästa, men jag tycker nog att ni kan hoppa över denna konferensrumsguidning. Det räcker att stå på innergården och titta upp mot slottsväggarna och himlen, och det är gratis. Tydligen är spökvandringen bättre, med fler fängelsehålor.

 

Men det var vår i Örebro, varmt och skönt. Vi shoppade en del, jag hittade till min stora glädje en randig matta som varit slut på Göteborgs alla Åhléns men här fanns den. Mia var i shopinghimlen och hittade bland annat en eftertraktad klänning på rea, och fina skor. På kvällen gick vi till tapasrestaurang, fick vänta en stund i dörren men hade sedan tur att få plats vid ett litet bord. Många fick vända i dörren, populärt ställe tydligen. Och gott! Jazz&Blueskväll på hotellet, vi var lite sugna på drinkar och tänkte hänga i hotellbaren men det var helt fullpackat när vi kom tillbaka. Tog ändå mod tills oss och pressade oss fram i folkmassan men vände sedan. För oåtkomlig bar, för många uppskattande blickar av 60+-herrar.

 

Lång hotellfrukost dagen efter förstås, och så födelsedagsfirande hos Sanna när tåget rullade in i hemstaden, med Mikkos, Hanna, Anso, Niclas. Hade köpt med mig fina saker från Oliv&Te, och blev bjuden på ännu bättre grejer: hembakade bullar, hallongrottor, cheese cake, någon-slags-smarrig-kaka-som-flutit-ut-över-plåten. Det tog några timmar att ta sig igenom allt, fick med mig en basilikaplanta och en chiliplanta hem och dessutom en påse bullar.

 

Valde att traska hem, med tanke på att jag mest suttit på ett tåg och att stegtävlingen pågår, och det kändes mörkare än vanligt. Gick lite fel, hade inte riktigt koll på hur vägarna snirklade sig genom områdena och ville inte komma ut där det är öde, så jag höll mig till villagatorna. Trodde att jag blev förföljd av en man ett tag, som stannade när jag vände mig om och tittade på honom, men han försvann sedan så det var nog bara inbillning. Svängde runt ett hörn och fick se en bil med släp stå vid trottoarkanten, en annan man lystes kusligt upp endast av de röda bromslyktorna och när jag närmade mig stängde han bakluckan. Jag hann skymta ett lik där inne. Snabbade på stegen och plockade upp en kanelbulle vid Volvo Lastvagnar, här behövdes lite trygghet att knapra på. Kom oväntat ut vid Eketrägatan, så lite snett, men då var det ju raka vägen hem sedan.

 

När jag tänker på det nu var det kanske inte ett helt lik jag såg i den där bakluckan. Bara en hand.

 

Nu är det helg igen. Fredagen inleddes alldeles bedrövligt med ett tandläkarbesök, tandstenen är borta nu men det gjorde ooont... Har låg smärttröskel när det gäller tänderna, fast jag tror halva smärtan sitter i ljudet från borren. Såg ut som en charkbutik i munnen när det var klart, det är ju poängen att tandköttet ska rådbråkas men vackert var det inte.

 

Överlevde dagen på Selectakaffe och drickyoghurt, och tröståkte till IKEA efter jobbet. Hittade den extra långa hylla som jag var ute efter, och fick som vanligt trixa på bussarna hem, 150 cm hylla och en reseryggsäck är inte så lätt att stuva undan men tack och lov var det inte så överfullt en fredagkväll. Nästan så att man skulle kunna tro att folk har bättre saker för sig då. Hittade inte någon balkongbelysning, åtminstone inte i rätt färg, men det viktigaste var en golvlampa och den fanns. Skruvade ihop den när jag kom hem, tryckte in den i uttaget och var nöjd med nya ljuskällan i en hel kvart. Sedan blev det strömavbrott. Trodde faktiskt först att det var en säkring som gått bara hos mig eftersom diskmaskinen och alla lampor var igång, men hela lägenheten var svart och när jag tittade ut genom fönstret såg jag att alla hus runt omkring också var nedsläckta, till och med kyrkan och kyrktornets urtavla hade slocknat. Hade lite batteri i datorn så jag gick in på GP och såg att det mycket riktigt var ett större elfel på Hisingen, så det var bara att leta fram pannlampan. Tände ljus över hela lägenheten och hade det rätt mysigt under de 45 minuter som vi var elfria, sedan hoppade diskmaskinen igång igen med ett fasligt gurglande.

 

Idag skulle moln dra över södra Sverige och nog är det mulet nu, vilket passar mig. Planen är att snygga tll vardagsrumsväggarna med målarfärg, lämnar man det som jag halvfärdigt tar det aldrig slut, och när det torkat ska hyllan upp. Har inte riktigt klurat ut hur jag ska få tre konsoller på exakt samma höjd utan att först behöva skruva fast dem i hyllan, det skulle bli omöjligt att hålla och samtidigt markera med två klena armar, men det ska nog gå. Det ska gräddas pannkakor, jag har två filmer att se och jag skulle gärna gå över till nya högtalarna, men inte förrän filmerna är sedda. Det är bara att inse sina begränsningar, det är inte säkert att jag lyckas koppla in de rättt.

 

Hemmafix idag alltså - och utflykt imorgon!


Torsdag den 2 maj 2013

Det var en motig dag på jobbet; massor att göra men ingen motivation, och jag var less på studenter och lärare redan innan morgonen var över. Hade egentligen tänkt jobba sent och sedan bara åka hem och krascha på soffan.
 
Men det är ju inte livet. Istället tog Jenny med mig till Victoriaskolan, där brann marshaller och vi dukade upp sallad, vitlöksbröd och en flaska rosé på ett av aulaborden. Konsertpicknick i sin bästa form. Folk ramlade in, och det blev dags att lyssna till Nya Stans projekt Göteborgsintervjuerna. Fantastiskt bra! Att kalla det Hellström med sordin och smärta gör det inte rättvisa, men det gör att jag minns soundet. Nu väntar vi på att Martin och Johan tar sig i kragen och färdigställer skivan i studion.
 
Satt kvar och pratade ett tag och kom inte därifrån förrän vid 23, och så blev det en sådan där sen vardagkväll igen. En av de bättre.
 
Ja. Just så.

Onsdag den 1 maj 2013

Jag har hängt med den lilla kvistfamiljen i Majorna ikväll. Den tog en evighet att komma dit, tvärstopp på min busslinje, kanske var det luftmotståndet från flaggorna längst fram på varje buss som blev för stort.
 
Till slut kunde vi i alla fall hämta mat från Cyrano, och medan bordet dukades hade jag och Elvis tebjudning på hans rum. Kokett-Smurfen hade egen kopp, och vi rörde i teet med en liten stekspade. Han har full koll på att jag kallar honom Vispen det lille barnet, "Du brukar säga hur mår Vispen" sade han flera gånger, och så "Hej Vispen!" lite då och då. När han låg i soffan framför smurf-TV med huvudet åt ena sidan och handen i popcornskålen åt den andra sidan, då var det läggdags. Jag hann läsa halva Gruffalon innan han somnade.
 
Vi såg Looper, hade lite svårt att hänga med alldeles i början och ondgjorde oss över maskörens jobb, men den växte och slutade på en stabil 3:a i betyg, klart sevärd. Jag fick glass och te, och en trave chokladkakor som tack för att jobbet med ukulelen, dopbarnets föräldrar hade blivit glada. En bra final på denna lediga dag mitt i veckan.
 
En timme innan midnatt går inte många båtar över vattnet och det är rätt glest melan spårvagnarna också, jag vandrade förbi ett par hållplatser i vårnatten innan det kom en 9:a. Ska nog brygga lite mer te nu, egentligen är jag sugen på kaffe men jag behöver hjälpa sömnen på traven. Det är sådana här gånger man kan önska sig en frilansande tillvaro, tänk att få sätta sig vid skrivbordet nu istället för att tvinga ihop ögonen och om några timmar kliva upp igen. Känns ändå lite lyxigt med denna kortvecka, två dagar till innan helg på riktigt, det vore väl skam att inte klara det.

RSS 2.0