Onsdag den 27 mars 2013

En helt vanlig tisdag kan man hamna på Mañana i Kungshöjd, tillsammans med två gamla kollegor, och det var vad jag gjorde igår. Himla trevligt, jag har saknat både Charlotte och Jenny, även om den sistnämnda ju är min kulturvapendragare så vi ses hyfsat ofta.
 
Kompenserade med en sen jobbkväll idag, inte så festligt förstås, men det om det innebär att man i slutet av varje månad får en liten klump med pengar som man sedan kan spendera inne på In-Ex* vid Kungsports, ja då är det värt det.
 
* Ingen krog. En helt vanlig målarkluddsaffär bara, fast extra fin. Och i källarplan, bara en sådan grej.

Måndag den 25 mars 2013

Direkt från jobbet in till stan, för ett infomöte i Göteborgs Universitets lokaler i Vasastan. Fick kaffe och smörgås, och överlevde med god marginal. Uträttade några ärenden i Nordstan på hemvägen: helt tjockt med folk, marslöningen som ligger bakom förstås. Strax innan stängning kl 20 var det fortfarande full kommers i butikerna.
 
På bussen över till Hisingen satt en kille med hörlurar och pluggade partitur, han dirigerade ivrigt, ingen kunde sitta bredvid men han var guldkant på resan.
 
I lördags laddade valda delar av världen för Earth Hour. Under en timme skulle vi manifestera genom att släcka alla lampor, låta elektriska apparater tystna och låta tankarna vandra till de olyckliga isbjörnarna på sina små smältande isflak. Klockan 20:30 skulle det ske, och jag var redo.
 
Klockan 20:23 slog jag igång diskmaskinen.
 
Kände mig som en skurk, och lät alla lampor brinna som motreaktion. Jag var som en liten nödraket där i den svarta natten.
 

Söndag den 24 mars 2013

Fattar verkligen inte var tiden tar vägen, på något obegripligt sätt har det nu hunnit bli slutet av mars. Mars! Galet. Fast jag antar att alla känner samma sak, lite som att på Facebook påpeka att man är trött på snön och vill ha vår. Har vi hört den förut?
 
För egen del vet jag var helgen tagit vägen: den har tillbringats i soffan. Var bjuden på födelsedagsmiddag igår men kände mig sjuk, så jag stannade hemma. Inte ens kaffe och pannkakor hjälpte. Trist. Njöt ändå av min ospännande ledighet, fick äntligen till de finritade rävbröderna som ska till min bror, och så skissade jag upp en doptavla. Skulle egentligen vilja printa den när den är klar, på så vis har jag originalet kvar för reproduktion och bilden håller antagligen längre än vad tuschen gör, men hur ska jag hinna välja och köpa en fotoskrivare på så kort tid? Jag vill ju titta mig omkring och fundera länge innan jag slår till på sådana viktigheter. Hinner nog inte ens beställa en printning av det, så originalet får gå denna gång.
 
Vaknade till det omtänksamma sms:et "Det är inte du som är mördad i en lägenhet på Hisingen va?" Jag kände mig ju bättre idag, och kunde svara att nej, den olycklige är någon annan.
 
Traskat lite i området, lapat sol med mössan nedtryckt. Lagat kyckling, och pasta, så ja: kycklingpasta. Legat på rygg och läst bok, glott på Gilmore Girls, och Saturday Night Live. Solen har pekat ut fläckarna där jag missat med målarfärgen, så jag har fyllt i lite på stolpen i hallen, och i vardagsrummet. Blundade och betalade in restskatten, lika bra att få det gjort. Har antagligen att göra med att jag hade två arbetsgivare 2012, i vanliga fall brukar jag alltid få tillbaka en del.
 
Nu längtar jag tilbaka till ritblocket fast jag slutat för idag, blir som helt uppsugen av det när jag väl sätter igång. Kanske kan skissa liiite till...

Torsdag den 21 mars 2013

En mamma i stan, middag i teaterfoajén och så föreställning: I sista minuten, Mannheimers verk. Vi hade en fin kväll.
 
Tidig morgon, båt över den frusna älven och finfrukost i Linné. Kalasbra start på dagen alltså, men sedan gick det utför. Bara en massa skräpuppgifter, och värst av allt: ingen mjölk i kylen. Kunde inte dricka kaffe. På hela dagen. Kompenserade nu ikväll.
 

Måndag den 18 mars 2013

Jag har gett mig själv TV-förbud innan kl 22 den här veckan. Har för mycket att göra för att slösa bort värdefull tid i soffan, för hamnar jag väl där så försvinner tre timmar på ingen tid alls...
 
Ikväll ritar jag grodor. Det är lite svårt, men mest roligt. Vilken känsla att få sitta med skisspapper och pennor och leka illustratör, det lyfter verkligen en medeltrist måndag: ett fakultetsmöte åt upp halva dagen, den andra halvan kalasade studenterna på. Det känns att sista läsperioden för terminen har börjat.
 
Vafalls, 22:02?! Dags för TV-häng, wohoo!

Lördag den 16 mars 2013

Lindgården brann ned inatt. Bara ett hus kan man tycka, ett församlingshem i en barndomsstad, men det var mer än så. Det har pratats om ett andra vardagsrum, en fristad, frizon, och det var allt det.

 

Jag ägnade merparten av mina tonår där. Hittade dit som barn, hittade tillbaka vid 14 och stannade till 19.  Under några år regerade vi Under Ytan, jag och vännerna. Jag tänker ibland på vilket tålamod de hade med oss, all uppmuntran vi fick. Extraföräldrar, som periodvis såg oss mer än våra egna föräldrar gjorde. Vi bodde hemma, men vi levde på Lindgården.

 

Massor hände innanför de där väggarna. Band repade, läger hölls, videomaror och datorvakor åt upp hela dygn. Vänner flätades ihop. Det skolades DJ:s, arrades discon, baler, maskerader. Tidningar trycktes, och vattenkrig utkämpades bland enarna. Ibland smög vi in, ibland ut. Där växte vi upp, och ihop, och lämnade sedan plats för andra.

 

Fagersta var litet på 90-talet, och det är bara marginellt större idag. Litet kan vara spretigt, och den där lilla staden behöver en Lindgård. Det är väl snarare förlusten av det som svider mer än alla lägerbilder som gått upp i rök, och filmerna som Milla och jag spelade in på håltimmarna. Förresten hoppas jag att Skrubben sedan länge rensats på allt sånt.

 

Oavsett hur branden startade så får man leva med att den gjorde det. Ibland blir det kortslutning, ett överslag i någon köksattiralj. Ingen skugga ska falla över en felfungerande mixer. Om den däremot har sin början i fingrar som strukit an en tändsticka och sedan sprungit, då hoppas jag att den som handen tillhör får sin mest oroliga natt någonsin.


P O R T F O L I O

Här är ett axplock av de bilder som vilar i min skrivbordslåda eller har haft tur att bli publicerade i bok.
 
 
Jag har haft det stora nöjet att få illustrera begåvade Staffan Karlssons debutbok "Fiskeoturen", utgiven på Idus i februari 2015. Min allra första bok. Blev förtjust i den från första stund;
man vinner en västkustbos hjärta med en sydväst.
 
 
 
I augusti 2015 kom uppföljaren "Skogstokigt"! Tjohoo, bok nummer 2!
 
 
Tillsammans med Anna Helgesson har dessa två titlar kommit ut under 2016, och fler planeras för. Anna skriver om tvillingarna Saga & Simon som älskar hundar och som ständigt hittar mysterier att lösa.
 
 
 
  
 
 
Just nu, februari 2017, jobbar jag på två bilderböcker som är planerade att publiceras
på Idus förlag under året. Den ena handlar om apor:
 
 
 
När jag flyttar från London om några veckor så sitter dennna kvar på torktumlaren:
 
 
 
Julspecial 2016, med karaktärer från samtliga böcker.
 
 
 
Unga kattfröken Yael fick ställa upp som modell här. Katt i burgare. Inga konstigheter.
 
 

Torsdag den 14 mars 2013

Rekryteringsperioden är i full gång. Idag arrangerades Besöksdagen på både Chalmers och GU. En av institutionens avdelningar har köpt in en Nao som drog hela presentationen och dessutom kunde leka sten-sax-påse, kasta boll, svara på frågor: mycket coolt!
 
 Lille Nao

Onsdag den 13 mars 2013

De där jäääkla hästläpparna!
 
Mule, som ska sträcka sig efter ett äpple, och ja - vackert blir det inte. Men ändå, tänk att ha detta som jobb. Att få vrida och vända på idéer och tuschpennor och skapa om dagarna. Jag måste försöka se till att det blir så i framtiden, men jag törs egentligen inte tro på det. Det är lite för stort att ens tänka just nu, jag fokuserar på att ta små små steg  istället, utan att titta upp.
 
Tog en lunch med Mattias på Vasaplatsen, och fick med mig en knallröd ukulele hem. Kvällens uppdrag. På den ska ett dopnamn målas, här finns alltid färgtuber och penslar i gömmorna så det ska väl gå.

Måndag den 11 mars 2013

I morgonens busskur var det omöjligt att läsa Metro i tre minuter utan vantar, då är det rejäl vinterkyla i stan. Efter lunchen stod vi på balkongen en kort stund och försökte omvandla lite av solljuset till D-vitamin.
 
Stor press på GU:s inloggningstjänster idag får man gissa, kom hur som helst inte åt Ladok förrän 16:55 så det blev en rätt sen kväll, det fanns en del att jobba ikapp. Måndagen till trots har det mesta känts lätt, och luftigt. Fick tuschpennor av Sanna som rensat sina förråd, de låg och brände i väskan hela dagen. Tria, bra grejer. Ska nog kunna sparka liv i de flesta av dem.
 
Slog till på min bästa snabbmiddag när jag kom hem, havregrynsgröt med russin. Jag tröttnar aldrig på det verkar det som. Lunchen var dessutom rester från lördagsmiddagen toppat med ett lass ruccola, då kan man köra halvslarvigt resten av dagen.
 
Målade en halv stol svart, och snyggade till bjälkens kanter med samma pensel. Nu har jag landat i soffan, Benjamin Button har precis börjat på Kanal 9, och jag försöker klura ut hur man ritar en häst.

Söndag den 10 mars 2013

Målarkläderna som höll mig inne härom dagen hindrande inte en vandring nu ikväll. Isande vinterkyla under klar stjärnhimmel, nog skymtade -11 förbi på väderkartan inför måndagen, vad hände med våren?
 
Marwa och Nikke har varit hos mig över helgen, man behöver aldrig känna sig ensam här på västkusten. I lördags tog vi en brunch och såg Argo på bio, och hängde i en bar, och såg på Melodifestivalsfinalen. Med en drink eller två innanför västen, och ett poängssystem med fem kategorier som jag inte törs återge här, var det riktigt trevligt. Sedan gjorde vi eskimådrinkar och en playlist som höll till halv fyra på morgonen.
 
Idag vaknade vi långsamt, tog ett korvstopp i Nils Ericsson och så vinkades vännerna av.
 
Nu är lägenheten återställd, och jag har ägnat lite tid åt illustrerandet. Skissat på några teckningsidéer, kollat upp en del grejer. Sakta men säkert tar det form. Ny vecka imorgon, då börjar rutinen att lägga minst en timme varje kväll åt fix med företaget, med målet att ha en färdig portfolio till Valborg och dessutom ha färdigställt två uppdrag tills dess. Mitt dagjobb är det minst spännande just nu, det är på kvällarna det händer!
 
 

Torsdag den 7 mars 2013

Plötsligt är det torsdag - vart tog veckan vägen?
 
Idag var det workshop på Chalmerska huset, med afternoon tea halvvägs in (kakbuffé!) och en After Work på Bishops som avslutning. Fish ´n Chips och några glas torr cider blir ju vem som helst glad av.
 
Imorgon väntar veckans bästa dag, med fredagsfika och teammöte, och sedan tar helgen vid - jag räknar med att förtjust slarva mig igenom den; festligheter väntar!

Söndag den 3 mars 2013

Fredagen innebar fri lek, sedan var det dags att viga tid åt Skatteverket. Igen. En heldag denna gång, och en lördag dessutom. Jag smet i förtid, har varit på tillräckligt många informationer nu. Är långt ifrån fullärd men känner mig tillräckligt på banan för att kunna skilja momssatser åt, nu är det dags att göra praktik av det. Någon dag, snart.
 
Solig söndag, och Hanna och Sanna kom över på kvällsmacka och snack över kaffekoppar. Jag gillar sånt.
 
Nu känns det i hela kroppen att jag borde ha gått ut en gång till innan natten, men jag har målarfärgsfläckiga myskläder på, jag låter kanske bli ändå.

Torsdag den 28 februari 2013

Satt uppe inatt och tittade på Doxdokumentären om Pirate Bay, inte förrän halv två var den slut men jag kunde inte slita mig. Var en trött trasa idag men blev bjuden på både lunch och semla, kändes nästan oförskämt bra. Satt sedan med kontorsfönstret på glänt och lyssnade till måsar och båtar medan jag jobbade, inte så tokig dag trots allt.
 
Lillebror ringde, det blev lite företagsprat. Tvåtusentretton blir ett spännande år helt enkelt. Vi lade på för någon timme sedan, jag har målat resten av den tvärgående balken i hallen svart och hunnit ta en dusch och nu borde man egentligen kura ihop sig i sängen men vem har lust att sova när hela natten ligger framför en?

RSS 2.0